Хвороби серця та судин посідають перше місце за смертністю у всьому світі.

Варто знати, що більшість з них виникають через неправильний спосіб життя. МОЗ на своїй сторінці розповіли, які фактори впливають на виникнення таких хвороб і як запобігти цьому.

Лікар. Фото: РБК-Україна.
Лікар. Фото: РБК-Україна.
Лікар. Фото: РБК-Україна.

Чим більше шкідливих звичок у нашому житті, тим більший ризик виникнення інфаркту, інсульту або ішемічної хвороби серця. Вік і спадковість також мають значний вплив, але він менший, ніж набуті фактори. Тому, варто знати через що людина може склопотати собі серцево-судинні хвороби.

Серед цього списку:

Популярні новини зараз
Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий
Показати ще
  • Куріння цигарок та продуктів, які містять нікотин;

  • Надлишкова вага;

  • Високий рівень шкідливого холестерину;

  • Високий артеріальний тиск (і діастолічний і систолічний);

  • Неправильне харчування. Таке харчування передбачає вживання у їжу переважно перероблених продуктів та відсутність у раціоні цільних;

  • Недостатня кількість фізичної активності;

  • Надмірне споживання алкогольних напоїв.

Серед факторів способу життя, які ми не обираємо можна знайти хронічний стрес, ПТСР, якщо людина живе одиноким життям, та хронічна втома. Це все впливає на роботу серця та судин та може підвищувати ризики виникнення патологій. Тому варто уважно відноситись до свого здоров’я.

Здоров'я серця. Фото: скрін youtube
Здоров'я серця. Фото: скрін youtube

Якщо хоча б один з факторів присутній, варто прийти до свого лікаря, щоб скласти план зміни способу життя та аналізів. Тоді, виходячи з результатів обстеження варто проводити схему коригування та лікування за потреби. Є спеціальний онлайн-калькулятор, за допомогою якого можна оцінити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Він знаходиться на офіційній сторінці МОЗ.

Нагадаємо, портал Знай інформував, якщо вимагають кошти в лікарні: в НСЗУ розповіли як діяти

Раніше на порталі Знай повідомлялося, МОЗ спростили отримання е-рецепту: тепер можна отримати без візиту до лікаря

Також, наш портал інформував, в МОЗ пояснили, які лікарі не приймають без е-направлення