В Україні хочуть створити "смарт-мобілізацію", за якою військовозобов'язаний буде мати можливість самостійно обрати спеціальність для служби в ЗСУ. Усім бажаючим долучитись буде необхідно пройти відбір та тестування.

Про це розповів міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Ми хочемо запустити так звану "смарт-мобілізацію", коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає — спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України", — розповів очільник Мінцифри.

Кожен українець зможе подивитися усі доступні професії, в якому підрозділі чи роті буде проходити службу, які зобов'язання та ризики, як взагалі буде проходити процес навчання.
Якщо громадянин залишив заявку, пройшов рекрутерів, тестування і навчання, то так він точно потрапить туди, куди хотів мобілізуватися. Для цього не потрібно буде вистоювати черги у військкоматах та уникнути корупційної складової.

"І коли це вдасться зробити, ми побачимо, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані та ефективно все це робити. Це може бути першим пілотом, першим кроком, для того, щоб запустити подібну умовну "смарт-мобілізацію", - додав Федоров.

Також очільник Мінцифри повідоми про те, що ніхто не збирається на теперішній час вручати повістки у Дії.