Українцям продовжують вручати повістки, але не всі хочуть відвідувати ТЦК. Стало відомо, що загрожує за ігнорування трьох "запрошень". Про це розповів адвокат Роман Сімутін у своєму новому випуску на YouTube-каналі.

Так, кримінальна відповідальність загрожує у тому випадку, якщо чоловік отримав протягом року три повістки для уточнення даних чи проходження ВЛК, але за фактом не з'явився до ТЦК. Ситуацію ускладнюватиме дворазове притягнення до адміністративної відповідальності за неявку.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

На українця, який проігнорував одразу три повістки для уточнення даних чи ВЛК, можуть написати заяву в поліцію, проте адвокат вказав на важливий нюанс.

"Слідчому ще доведеться довести, що саме ви отримали повістку та навмисно ухилялися від призову. А це — проведення почеркознавчої експертизи для ідентифікації підпису, якщо ви заперечуєте автентичність вашого автографа, встановлення обставин, за яких отримана повістка, допит свідків, а це переважно працівники ТЦК чи поліціянти, свідчення яких сумнівні, та безліч інших дрібниць", - пояснив Сімутін.

Поліцейські не будуть робити таку велику роботу, за словами адвоката. Проте проблемою може стати те, що людину вже двічі притягали до адміністративної відповідальності. Це є порушенням закону про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот
Показати ще

Повістка. Фото: Youtube
Повістка. Фото: Youtube

А ось після проходження ВЛК та неявки без поважних причин чоловіка вже можуть визнати винним в ухиленні від служби.

"Чому ж обов’язково двічі? Бо це повторність, тобто вчинення порушення два і більше рази та системність, тобто ви вчиняли правопорушення систематично та з умислом на ухилення від мобілізації", - додав він.

Нагадаємо, варто мобілізувати багатіїв: Жорін пояснив, чому всім чоловікам потрібно готуватися.

Раніше ми писали про те, що мобілізація в Україні: що буде, якщо не повідомити у військкомат про зміну особистих даних

Як повідомляв Знай.ua, треба знати всім військовозобов'язаним: коли можуть анулювати відстрочку