26 листопада православна церква відзначає річницю освячення собору великомученика Георгія Побідоносця у Києві.

Примітно, що святий Георгій вважається повелителем вовків і покровителем землеробів. У народі це світле свято прозвали Юр'єв день або Єгорій Осінній (за старим стилем – 9 грудня). Єгорій зветься "осіннім»" тому що раніше, за старого літочислення, свято припадало якраз на 26 листопада.

Якщо у цей день людина вирушала у далеку дорогу, необхідно було відслужити молебень про благополучне завершення поїздки. Також до Єгорія треба було роздати всі борги, інакше можна було прожити все життя у боржниках.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

Щоби передбачити погоду, ходили слухати воду в колодязі. Якщо ні плескоту, ні шереху з колодязя чути не було — чекали на спокійну зиму. А якщо по воді йшла брижі — це віщувало завірюхи та хуртовини.

Святому Георгію молилися, щоб хижаки не нападали на свійських тварин. Говорили, що саме цього дня вовки починають ходити за здобиччю. "Що у вовка у зубах — то Єгорій дав", — вірили наші предки.

Викиньте посуд із тріщинами, щоб не накликати біду та фінансові труднощі.

Посуд. Фото: скрін youtube
Посуд. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 26 листопада

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і поганословити;
  • сваритися;
  • ображати старих та дітей;
  • відмовляти у допомозі;
  • лінуватися і ледарювати.

За народними прикметами цього дня також не можна ходити на полювання і вирушати в далеку дорогу. Якщо поїздку перенести не можна, слід помолитися про її благополучне завершення.

Не забувайте, що продовжується Різдвяний піст, тому на цей день поширюються його заборони. Зокрема щодо і їжі.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть вже в листопаді.