В умовах військового стану та загальної мобілізації в Україні, через повномасштабну війну, діють обмеження на виїзд за кордон для чоловіків призовного віку.

Але ці обмеження поширюються на 17-річних хлопців? Про це у коментарі виданню "Факти ICTV" розповів адвокат Ростислав Кравець.

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Наприкінці 2022 року уряд змінив порядок військового обліку – тепер ставати на облік потрібно з 17, а не з 16 років, як було раніше. Водночас, обмеження на виїзд за кордон діють для громадян віком 18-60 років.

Тож формально 17-річні юнаки мають повне право виїжджати за межі України. Однак на практиці трапляються випадки, коли прикордонники через нові правила військкоматів не пропускають таких осіб.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

"Тобто прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. Фактично з 16 років хлопець має перебувати на військовому обліку. Інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон”, - пояснює юрист Ростислав Кравець.

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Він радить у таких випадках наполягати на своїх законних правах та вимагати можливості зв'язатися з військкоматом для з'ясування статусу в режимі реального часу. Мобілізація триває лише для громадян, яким виповнилося понад 27 років.

Нагадаємо, обстріли та жорстка мобілізація:астролог про "гострі" подіях грудня

Як повідомляв "Знай.uа", радник керівника ВП Лещенко після музичної тусовки закликає мобілізувати молодих хлопців

Знай.uа писав, війназнов може вийти за межі Сходу та Півдня: коли це може статися