Війна РФ проти України найбільше позначилася на незахищених – дітях. За даними ООН, станом на листопад 2022 року 510 українських дітей загинуло, понад 1200 поранено, а майже 20 тисяч насильно депортовано до Росії.

І це лише верхівка айсбергу. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович на міжнародній конференції зазначила, що всі 7,5 мільйонів українських дітей можна вважати постраждалими від війни. Адже навіть ті, хто фізично не зазнав шкоди, страждають від стресу, тривоги за майбутнє та інших психологічних травм.

Школа. Фото: youtube
Школа. Фото: youtube

В Україні вже давно існує поняття "діти війни" стосовно тих, хто пережив Другу світову. Втім, зараз поширюється термін "дитина, яка постраждала від збройної агресії". Такий статус за рішенням місцевої влади можуть отримати всі неповнолітні на момент початку повномасштабного вторгнення Росії.

Законодавство поки що не передбачає для таких дітей спеціальних пільг чи допомоги.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Показати ще

Однак у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який пропонує грошові виплати на реабілітацію та лікування, компенсації за психологічну допомогу, а також цільову підтримку для здобуття освіти "дітями війни". Його доля поки що не визначена.

Школярі, вчитель, День знань, фото: Знай.ua
Школярі, вчитель, День знань, фото: Знай.ua

А ось у Парламентській асамблеї Ради Європи створено спеціальний комітет захисту прав дитинства в умовах війни. Його очолила українська депутатка Олена Хоменко.

Нагадаємо, гроші чи речі на кілька місяців:сім'ям з дітьми надають необхідну допомогу

Як повідомляв "Знай.uа", головне подати документи до 10 грудня: українці можуть отримати одноразову грошову виплату

Знай.uа писав, грудневі виплати для пенсіонерів: до чого готуватися