Перед початком переговорів про членство, Європейський Союз повинен спочатку укласти угоду про стратегічне партнерство з Україною, заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, намічаючи шлях до можливого компромісу перед ключовим самітом ЄС.

Лідери 27 країн ЄС мають вирішити у середині грудня, чи прийняти рекомендацію Єврокомісії запрошувати Київ розпочати переговори про членство, як тільки він виконає останні умови, незважаючи на війну з Росією.

Будь-яке таке рішення вимагає одностайності 27 членів блоку, причому Угорщина розглядається як основна потенційна перешкода. Орбан неодноразово заявляв, що Угорщина не підтримає пропозицію Комісії у її нинішньому вигляді.

Орбан повторив у п'ятницю, що перед початком переговорів про членство з Україною потрібно вирішити кілька питань, заявивши, що країна у нинішньому стані не дає можливості оцінити, які наслідки матиме членство України в блоку.

"Якщо ми не знаємо (які будуть наслідки), то ми не повинні розпочинати переговори... Тому я представлятиму позицію, що ЄС повинен спочатку підписати угоду про стратегічне партнерство з Україною", - сказав Орбан у інтерв'ю на державному радіо.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

"Ця (угода) може тривати до 5-10 років, давайте наближатимемо їх, адже розрив зараз надто великий", - сказав він. "Давайте дамо час нам працювати разом, і коли ми побачимо, що можемо співпрацювати, тоді піднімемо питання членства."

Пропозиція Орбана надійшла на наступний день після того, як у четвер чиновники ЄС сказали, що Угорщина близька до розблокування доступу до мільярдів євро з фондів ЄС, які Брюссель заморозив через занепокоєння щодо підриву демократичних перевірок і балансів у країні.

Угорський прем'єр закликав до припинення вогню в Україні та заявив, що якщо ЄС хоче надати більше грошей Україні, то має створити окремий фінансовий фонд за межами бюджету ЄС на основі міжурядової угоди.

"Кожен повинен внести ті кошти, які вони хочуть, і ми повинні відправляти гроші в Україну з (цього фонду)", - сказав він, додавши, що фінансування України на ведення війни з бюджету ЄС перевантажило бюджет.