Продовжуються повномасштабна війна, воєнний стан та пов'язана з цим загальна мобілізація.

Українцям досі вручають повістки на вулицях, на блокпостах, у маршрутках та на вокзалах. Наразі є деякі проблеми з цим процесом. Не всі військовозобов'язані чоловіки хочуть потрапити до армії для захисту Батьківщини. Через це розглядаються можливі зміни у мобілізації. Ну а поки ми бачимо, що деякі лікарні почали вимагати від чоловіків спеціальні дозволи від військкоматів для госпіталізації. Проте такі дії медустанов неправомірні, зазначають юристи.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

За словами адвоката Марії Левченки, законодавство не вимагає від військовозобов'язаних (навіть не від військовослужбовців) отримувати дозвіл на лікування від ТЦК та СП. Тож подібні вимоги лікарень є порушенням.

Що робити у такій ситуації?

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

"Якщо ви почуєте таку вимогу від медперсоналу конкретної лікарні, то відразу кажіть, що викличете наряд поліції для фіксації факту відмови у наданні медичної допомоги та лікування", - заявляє вона.

Крім цього, подати скаргу на гарячу лінію МОЗ за номером 0 800 505 201. І насамкінець, можна звернутися за безкоштовною юридичною консультацією за номером 0 800 213 103.

Нагадаємо, повістки вручатимуть по-новому: які зміни анонсували

Як повідомляв "Знай.uа", мобілізація в Україні триває: за ігнорування якої повістки можна сісти у в'язницю

Знай.uа писав, масштабні зміни в мобілізації: що може змінитися вже до кінця 2023 року