Деякі українські чоловіки, щоб уникнути мобілізації та подальшого влучення "на нуль", намагаються скористатися різними схемами ухилення від військового обов'язку.

Зокрема, поширена схема із відмовою дружини від батьківських прав, щоб чоловік залишився єдиним законним опікуном дитини. Адже одинокий батько не підлягає призиву під час мобілізації.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Однак на практиці реалізувати такий план не так просто, як здається на перший погляд. Про це розповіла адвокат Крістіна Очкур. Вона наголосила, що в українському законодавстві немає такої норми, як "відмова від дитини". Єдиний варіант - це відмова при народженні у пологовому будинку.

У будь-якому іншому випадку процедура позбавлення батьківських прав можлива лише через суд. І для цього мають бути вагомі підстави: жорстоке поводження з дитиною, хронічний алкоголізм чи наркоманія батьків. Також у справі беруть участь представники опікунських органів.

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

Отже, штучно позбавити матір батьківських прав, щоб уникнути мобілізації батька – складно та небезпечно. Це тривалий процес без гарантій позитивного рішення. А надалі матері буде дуже складно відновити свої права щодо дитини.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Крім того, якщо раптом щось трапиться з батьком, доля дітей буде під питанням. Адже мати юридично позбавлена ​​прав на дитину.

Також юрист застерігає не плутати позбавлення батьківських прав та нотаріальні довіреності на дитину, які лише надають обмежені права, наприклад представляти інтереси дитини у школі чи лікарні.

Нагадаємо, штрафи вже не лякають: уклоністам пропонують жорстке покарання

Як повідомляв "Знай.uа", після рейдів ТЦКу спортзалах видають методички, як діяти при візитах військкомів

Знай.uа писав, українка вийшла заміж за родича, але з однією підлою метою