В Україні триває військовий стан та загальна мобілізація. Наразі в Україні, як заявили в прокуратурі, запроваджено кардинальні зміни для ухилянтів. Так, у Закарпатській області до реальних термінів покарання було засуджено двох військовозобов'язаних, які раніше отримали лише умовні терміни покарання.

Апеляційні суди після оскарження вироків прокуратурою відправили чоловіків за ґрати.

Деталі розповіла одному з українських видань речник Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Закарпатська обласна прокуратура в апеляції добилася зміни призначеного покарання для двох закарпатців, які визнані винними в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України). Замість "умовного" позбавлення волі їх засудили до 3 років за ґратами ", – повідомила Катерина Хижняк.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

За даними прокуратури, йдеться про випадки, що сталися у Мукачівському та Тячівському районах.

"Раніше чоловіків звільнили від відбування покарання, якщо вони протягом випробувального терміну не вчинять нового кримінального правопорушення та виконають покладені на них обов'язки", - розповіла Катерина Хижняк.

Судове засідання. Фото: скрін Ютуб
Судове засідання. Фото: скрін Ютуб

За її словами, прокурори Мукачівської та Тячівської окружних прокуратур оскаржили такі рішення в апеляційному порядку.

"Так, 34-річний мукачівець у грудні минулого року пройшов військово-лікарську комісію в центрі комплектування, отримав повістку на відправку до військової частини, проте зазначені у ній вимоги проігнорував. За місяць після цього ухилився від мобілізації і 47-річний мешканець с.Калини, що на Тячівщині. Він пройшов ВЛК, після чого написав заяву про відмову проходити військову службу, усвідомлюючи кримінальну відповідальність за це.

У травні-червні цього року громадян засудили до 4 років позбавлення волі із встановленням випробувального терміну – 2 та 3 роки відповідно. Прокуратура в апеляційних скаргах просила скасувати вироки судів першої інстанції щодо призначеного покарання та прийняти нові. Закарпатський апеляційний суд підтримав таку позицію та призначив обом фігурантам по 3 роки ув'язнення за скоєні кримінальні правопорушення”, – повідомила Катерина Хижняк.

За даними правоохоронців, у перспективі оскаржених вироків може бути більше.

"Минуло більше року, достатньо часу для того, щоб матеріали справ, що ухиляються, пройшли суди першої інстанції. Наразі частину таких вироків оскаржують прокуратури ", — пояснили тенденцію правоохоронці.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Аналогічну думку висловлює і адвокат Андрій Межирицький, який спеціалізується, зокрема, і на темі мобілізації.

"Мабуть, маючи напрацювання, прокуратури вирішили виправляти те, де вони програвали торік", — каже Андрій Межирицький.

До цього адвокат додає, що кримінальна відповідальність для військовозобов'язаного настає після того, як останній отримав повістку, але, наприклад, не вирушив до військової частини.

Нагадаємо, найпровокативніші питання копів на дорозі - про що краще замовчувати.

Раніше повідомлялося, "Завантажимо в намиста, як собаку": військкоми пообіцяли священикові "веселу мобілізацію".

Також, карають за те, чого ти ще не встиг зробити: адвокат розповів про нові схеми військкоматів.