17 грудня, за народним календарем відзначається світле свято Данилів день (за старим стилем – 30 грудня).

У церковному календарі це дата вшанування пам'яті пророка Даниїла та трьох святих отроків – Ананія, Азарія та Мисаїла. Детально про історію та традиції цього дня дізнайтесь у матеріалі.

Як свідчать церковні писання, за 600 років до Різдва Христового вавилоняни завоювали Єрусалим, і серед бранців опинилися четверо знатних юнаків. Цар Вавилона Навуходоносор вирішив виховати їх при своєму дворі та навчити халдейським наукам. Однак хлопці не зреклися своєї віри, відмовлялися від усіх надмірностей і вели суворий спосіб життя. За це Бог дарував їм мудрість, а Данилові — ще й дар пророцтва та тлумачення снів.

Традиційно цей день незаміжні дівчата присвячують спеціальній гаданні. Для того щоб побачити свого майбутнього чоловіка, необхідно взяти 3 лаврові листи і написати на них імена 3-х святих отроків - Ананія, Азарія та Мисаїла. Потім покласти їх під подушку та лягти спати. Вночі неодмінно мав наснитися коханий.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Наші предки говорили, що "Данила грудень квапить". Іншими словами, цей день наближає Різдво та Новий рік. "У Данилів день святим духом і ладаном запахло", — мерехтіло найнетерплячішим людям.

Крім того, на Данила особливу увагу народі приділяли вогню. "Господиня піч топила, щоб на два дні тепла вистачило", — говорили люди. Також уночі розводили величезні вогнища, примовляючи при цьому: "Розгони, вогонь, темряву, постракай стужу".

Що не можна робити 17 грудня

  • Не можна зазнавати шкідливих звичок, їсти жирну їжу.
  • Не дозволено кричати, лаятись, лихословити.
  • Не варто зациключатися на негативі.

Сімейні конфлікти, скріншот: YouTube
Сімейні конфлікти, скріншот: YouTube

Нагадаємо про Різдвяний пост-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.