У церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського. Інші назви свята: "Модест", "Скотохранитель", "Покров худоби".

Цей день відзначався чоловічими братчинами з пивом і м'ясом, присвяченими святому Модесту — захиснику тварин.

Свята 31 грудня, фото: a-a-ah.ru
Свята 31 грудня, фото: a-a-ah.ru

Наші пращури вважали Модеста охоронцем худоби, тому йому моляться, щоб захистив від відмінка та нападів хижаків. Раніше ще й влаштовували чоловічі братчини, а такі застілля подавали м'ясні страви. Так святому дякували за його турботу про стадо. Жінкам у цей день не можна грати в карти, а хто не послухає, у того курки влітку склюють усі огірки.

Свята 31 грудня, фото: Азбука веры
Свята 31 грудня, фото: Азбука веры

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Був спосіб дізнатися про долю наступного року. Для цього треба було лягти на струм, де молотять хліб та слухати. Якщо під людина чується стукіт, то на нього чекає смерть, якщо дзвенить – одружується, а якщо чути молотьбу, то буде йому багатство. Можна дізнатись і погоду наступного року. Потрібно взяти 12 коробочок із сіллю, кожну назвати на ім'я місяців, а вранці перевірити, в якій із них сіль розмокла. Вважається, що той місяць буде мокрим. А ще, яка погода у цей день, така сама буде й у червні.

Вночі обов'язково розпалювали багаття, а потім кидали з них снігові ляльки. Якщо полум'я швидко згасне, то на Святки буде ясна погода. А якщо тліє довго, то доведеться готуватися до буранів та довгих морозів. Ще в такі вогнища кидають помітний сварок із хати, щоб очистити будинок від усього поганого за минулий рік.

Багаття з книг
Багаття з книг

Також цей день вважався розгульним для різної нечисті. Якщо раніше нечиста сила заважала людям спокійно жити лише вночі, то 18 грудня вона пустує цілу добу. Не варто залишати молоко відкритим і ножі теж. Молоко може бути ритуальним напоєм, тому не можна, щоб туди забрався злий дух. А ножі прибирали, щоби нечисть під час своїх ігор нікого не поранила.

Що не можна робити 18 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і лихословити;
  • відмовляти у допомозі;
  • влаштовувати галасливі застілля, пиятики, порушувати інші правила посту.

У давнину вважалося, що цього дня гуляє погань, тому заборонялося залишати на видному місці ножі. Також не можна штопати одяг - протягом цілого року будеш виправляти помилки. Не слід брати гроші в борг і давати комусь у борг - до бідності та руйнування. Увечері ні в якому разі не варто виносити з дому старий одяг, взуття та сміття - разом з ними можна винести удачу.

Винос сміття, скріншот: YouTube
Винос сміття, скріншот: YouTube

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна їсти.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.