У пошуках медичної допомоги нерідко виникають ситуації, коли доступ до ліків є ключовим аспектом. Для українців, які з різних причин не можуть скористатися програмою "Доступні ліки", існує кілька інших шляхів, щоб отримати необхідні медикаменти.

Національний перелік лікарських засобів пропонує широкий вибір препаратів, і для тих, хто шукає доступні опції, це може стати справжнім порятунком,повідомляє портал На Пенсії.

Ліки / фото: depositphotos
Ліки / фото: depositphotos

Погляньмо на альтернативні шляхи отримання ліків та можливості, які надаються українським пацієнтам.

У національному переліку лікарських засобів перераховані 783 препарати з доведеною ефективністю, що використовуються при лікуванні різних захворювань. Ці ліки закуповуються за рахунок державного та місцевих бюджетів та доступні для всіх пацієнтів, які отримують як екстрену, так і первинну медичну допомогу.

Популярні новини зараз
Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Пацієнти, які перебувають у стаціонарі, мають право на безкоштовне надання ліків із Національного переліку на весь час лікування. Інформація про доступні препарати доступна на сайті.

Ліки в аптеці / фото: depositphotos
Ліки в аптеці / фото: depositphotos

Крім того, у різних населених пунктах діють місцеві програми забезпечення пацієнтів ліками, про які можна дізнатися у свого лікаря. Місцеві органи влади також мають можливість закуповувати препарати поза Національним переліком, якщо це передбачено у бюджеті.

Але що робити, якщо відмовляють у безкоштовних ліках із Національного переліку?

У такому разі можна подати скаргу головному лікарю або керівництву місцевого департаменту охорони здоров'я.

Важливо пам'ятати, що доступ до ліків – це право кожного пацієнта, і якщо воно обмежене, можна звернутися за допомогою та захистом своїх прав.

А ми нагадуємо,як захистити свої права при відмові у медичній допомозі: кроки до вирішення проблеми

Крім того, ми розповідали, безкоштовні станції для вимірювання якості повітря: для чого це і хто з українців може отримати

Вам варто дізнатися про "бомба" уповільненої дії: медики розповіли, чому використання обігрівачів шкодить здоров'ю