31 грудня (13 січня за старим стилем), відзначається Васильєв вечір (також Васильєва коляда, Щедрий вечір, Маланка).

За старим стилем він припадав напередодні Нового року. Існувало повір'я, що багатий стіл забезпечить господареві достаток на весь рік. Серед багатого святкового частування неодмінно знаходилося місце стравам зі свинини.

Назва свята з'явилася на честь імені святого Василя Великого – архієпископа, письменника та богослова Кесарії Каппадокойської, пам'ять якого православні віруючі вшановують наступного дня, 1 січня.

Варто зазначити, що саме йому приписують винахід іконостасу, а також авторство багатьох проповідей. Василь Великий помер 1 січня 379 року.

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям
Показати ще

Крім того, назва "Маланка" походить від імені преподобної Меланії Римлянини, на честь якої 31 грудня встановлено церковне свято.

Васильєв вечір відзначається народними гуляннями. У це свято люди ходять у гості вітати одне одного, носять частування.

Це свято є сприятливим періодом для молитов. Люди вірять, що Господь цього дня прислухається до прохань людей. Вони просять у молитвах про щастя, здоров'я та благополуччя для себе та близьких людей.

У селах після заходу сонця молодь збирається в компанії щедрувати. Щедрувальники ходять будинками, співають обрядові пісні, в яких прославляють родину господаря, бажають благополуччя та багатого врожаю. За це вони отримують винагороду у вигляді солодощів та грошей.

У деяких будинках у цей день прийнято встановлювати обрядовий сніп із колосків минулорічного врожаю – дідух. Його розміщують у самому видному кутку будинку. Дідух символізує дух нового врожаю. Наприкінці святкових свят сніп спалюють.

Цього дня є ряд заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • скандалити - які посварилися напередодні Нового року, можуть ніколи не помиритися;
  • відмовляти у допомозі;
  • Ображати когось - ні ділом, ні словом.

За народними прикметами цього дня не варто давати і брати в борг - щоб не ходити в боргах весь рік, і з цієї причини не слід перераховувати дрібницю. Не можна відмовляти щедрівникам – можна відвадити від будинку добробут, а також сідати за святковий стіл у чорному одязі – інакше протягом року не раз доведеться носити жалобу.

Новорічний стіл,  фото Getty Images
Новорічний стіл, фото Getty Images

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.

Раніше ми повідомляли, що часу залишилося зовсім мало: коли потрібно вбирати ялинку у 2023 році, думка психологів.