На підтримку мобілізації жінок виступила розвідниця, бойовий медик та поетеса Ярина Чорногуз, яка вже чотири роки служить у ЗСУ. За її словами, приблизно 100 тисяч жінок накриють потреби армії.

Ярина впевнена, що практично кожна українка може бути корисною на фронті – це вже довели на практиці багато діючих військових та ветеранок.

Про це Ярина Чорногуз написала на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Жінки в ЗСУ. Фото кадр з Youtube
Жінки в ЗСУ. Фото кадр з Youtube

"Давно хотіла висловитись на тему посилення мобілізації зі своєї оптики. Як військова з чотирирічною вислугою, більшість якої пройшли на щоденних бойових виїздах та виходах у розвідувальній роті та зводі, я підтримую ідею мобілізації жінок. Певної кількості, наприклад, 100 тисяч, відповідно до потреб в армії. З відбором відповідно до фізичних здібностей, бажань та професійних навичок”, – написала військовослужбовця.

Популярні новини зараз
Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Чорногуз додала, що практично кожна жінка здатна стати чудовим пілотом або штурманом дрону. А будь-яка жінка, яка не боїться крові, відповідальна у навчанні та вмінні піклуватися про здоров'я іншої людини, і фізично витривала – здатна бути бойовим медиком.

"Наприклад, я переконана, що практично будь-яка жінка, яка працює щодня за ноутбуком та/або водить авто за наявності бажання та мотивації - здатна стати відмінним пілотом або штурманом дрона. Абсолютно будь-яка жінка, яка не боїться крові, кмітлива, відповідальна у навчанні та вмінні піклуватися про здоров'я іншої людини, а ще фізично витривала – здатна бути бойовим медиком. Жінки, які щодня займаються спортом, крос-фітом, мають навички з роботою з підняттям ваги та досвід ходьби з похідним рюкзаком на довгі дистанції, за наявності мотивації можуть бути піхотинками та розвідницями. Не кажучи вже про штабні посади та інші посади забезпечення, на яких, на мій погляд, жінки нерідко ефективніше і системніше себе показують», — зазначила розвідниця.

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

На думку Чорногуз, багато українок не йдуть поки що до армії не через страх бойових дій, а через страх зіткнутися із знеціненням чоловіків та вказівками типу "баба, знай своє місце".

"Вважаю за необхідне створення профільних чисто жіночих підрозділів для виконання бойових завдань. Готова взяти участь у формуванні таких підрозділів. А для тих жінок, кому "ок" проходити жорстку ініціацію у переважно чоловічих бойових підрозділах – має бути надана можливість служити у змішаних підрозділах”, – додала Чорногуз.

Обов'язок жінок захищати Батьківщину потрібно закріпити законодавчо

"Мені особисто, навіть гидко, що обов'язок жінок захищати Батьківщину в силах оборони – не закріплений законодавчо на рівні з чоловіками. Якщо в тебе, як людини у війні з окупантом немає рівного права та обов'язку з людьми іншої статі піти воювати, вбивати і загинути за рідну країну – то про яку справжню свободу, рівність статей та твою повноцінність може йтися?", – написала військовослужбовця .

Також Чорногуз вважає, що, крім базового курсу молодого бійця з навчанням стрілянини, жінкам також буде потрібний посилений курс самооблаштування умов в умовах поля: від спилювання дерев, побудови бліндажу, відкриття цинків з бк різними засобами, виготовлення перекриття, розведення вогню, заготівлі дров, елементарним навичкам проведення електрики.

Публикация Ярины Чорногуз, скриншот: Facebook
Публикация Ярины Чорногуз, скриншот: Facebook

Чому влада не хоче мобілізувати жінок

У той же час розвідниця зазначила, що влада не хоче мобілізувати жінок, щоб цим не скористалася сексистська патріархальна пропаганда росії – "мовляв, в Україні вже мужики, які закінчилися, мобілізують жінок".

"Але мобілізація мотивованих жінок зробить також і цілком протилежний цій пропаганді ефект: про те, яка ми справді потужна нація, якщо в ній воюють за державність обидві статі", — наголосила Чорногуз.

За словами військовослужбовця, якщо не буде рівності в обов'язковій мобілізації, це призведе до погіршення ставлення до жінок від чоловіків після закінчення війни.

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

"Чоловіки краще на полі бою" - це стереотип

Також Чорногуз вважає стереотипом те, що "чоловіки краще на полі бою".

"У сучасному ж світі, жінки можуть поєднувати народження та виховання дітей з військовою справою. Або займатися ним натомість. Доведено великою кількістю діючих жінок-військових та ветеранок. Багато хто з цих жінок уже віддав своє життя за Україну, поки багато чоловіків так і не дійшли до армії майже за 10 років війни”, – додала розвідниця.

Нагадаємо, штрафи "поважшають" у десятикратному розмірі: в Україні жорстко каратимуть за відмову від ВЛК.

Раніше повідомлялося, блокпости та повістки: мешканців Київської області попередили про обмеження.

Також, "Клацнув кнопочкою – і ви бездомний": адвокат розповів, що готує новий закон про мобілізацію.