30 січня Уряд передав до Верховної Ради оновлений закон про мобілізацію. Його норми не суттво відрізняється від тих, над якими депутати працювати цілий місяць.

Адвокат Роман Сімутін розібрав найбільш драконівські положення оновленого закону.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Він пояснив, що тепер перевіряти документи у чоловіків будуть мати право не тільки ТЦК, а й патрульні та прикордонники.

Нардепи доповнили ст. 32 ЗУ "Про Національну поліцію" частиною два, де уповноважують поліцейських у період дії воєнного стану вимагати в чоловіків від 18 до 60 років пред’явлення військово-облікового документа разом із документом, що посвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

"Згадаємо, що сам очільник Нацполіції говорив, що їм такі повноваження зовсім не треба, бо в них і так вдосталь уже наявних обов’язків. А ще він підкреслив, що або поліція стежить за законністю дій працівників ТЦК або ж встає на їхній бік і дублює їхні обов’язки", - додає адвокат.

Сімутін також розповідає, новим законом українців де зобов'язали мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу уповноваженого представника ТЦК або поліцейського.

Однак, не у нормі не зазначається, яке саме покарання передбачається тим, хто не буде мати при собі військового квитка.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Фахівець розповідає, що у тому випадку, якщо ви не з’явитися до ТЦК чи проігноруєте повістку на пошті чи електронному документі, тоді всього протягом 15 днів, суд може накласти на вас одне з обмежень.

"Ухилятнів" можуть позбавити права керування, виїзду за кордон та навіть арештувати його рахунки.

Тобто рішення суду вступає в силу силу через 15 днів, і обмеження накладаються навіть у тому випадку, якщо ви захочете оскаржити рішення суду.

"Радує, що хоча б ТЦК звертається до суду, а не як у попередньому варіанті закону – все вирішує на свій розсуд і настрій начальник ТЦК самостійно", - додає Роман.

Також у новому законі заборонили перетинати кордон без військового квитка та знизили граничний вік призову до 25 років.

Мобілізація в Україні, фото zp247
Мобілізація в Україні, фото zp247

А окрім цього, керівників лікарень зобовʼяжуть повідомляти про чоловіків від 18 до 25 років, які потрапляють на стаціонар.

"Повісток на блокпостах більше не буде. Схема спроститься й оптимізується: ти вийшов на вулицю, в тебе запитали військовий квиток, запакували та повезли", - шокує Сімутін.

Тобто, коли почне діяти новий закон, то мобілізації не зможуть уникнути навіть ті, хто хотів "відсидітися", адже заблокують рахунки, і хочеш чи ні, вийти з квартири ти все ж будеш вимушений.

Нагадаємо, не дайте обдурити себе: МОЗ застерігає від шахрайства при виклику швидкої допомоги.

Раніше повідомлялося, "Чоловіки краще на полі бою – це стереотип": поетеса та військова Чорногуз запропонувала мобілізувати 100 тисяч українок.

Також, українка зізналася, як їх "тероризують" на роботі в Польщі: "Втрачали свідомість, але додому не відпускали".