Часто можна почути скарги на роботу "голови" від людей, які давно і активно курять вейпи (електронні кальяни, з великою кількістю диму – ред.). Таким людям буває складно ухвалити рішення або згадати щось дуже важливе. Американські вчені помітили, що сильно схильні до таких проблем саме ще несформовані організми - простими словами підлітки.

Найчастіше про проблеми повідомляли ті, хто почав курити у віці до 15 років. Чим раніше людина починала вейпити, тим суттєвішим був зв'язок. Дослідники вважають, що це пов'язано зі згубним впливом нікотину на мозок. Такі самі результати дають і експерименти над тваринами.

Про це стало відомо завдяки публікації одного з американських медичних видань, де було продемонстровано результати досліджень.

Вейп
Вейп

Вчені не виключають, що свій внесок у тривожний результат роблять і інші механізми. Наприклад, можливо, що люди, які мають труднощі з прийняттям рішень, частіше починають курити.

Популярні новини зараз
Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе ТЦК штрафує роботодавців: вручай повістки або плати штрафи Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

Дослідження, проведене вченими з одного з провідних університетів США, виявило прямий зв'язок між курінням вейпу та розвитком недоумства у підлітків. Особливо висока частота цих проблем була помічена у тих, хто почав курити у віці до 15 років.

Вейп і підлітки-вейпери,ruherald.com
Вейп і підлітки-вейпери,ruherald.com

Один з головних дослідників, зазначає: "Наше дослідження показує, що ранній початок вживання вейпу може мати серйозні наслідки для розвитку мозку підлітків. Нікотин, що міститься в електронних сигаретах, згубно впливає на нервову систему, призводячи до зниження когнітивних функцій і розвитку недоумства".

Для підтвердження своїх результатів дослідники провели опитування серед 500 підлітків, які курили вейп. Більше 70% з них повідомили про проблеми з концентрацією та пам'яттю, а також про труднощі у прийнятті рішень.

Крім того, дослідники звернули увагу на те, що чим раніше людина починала курити вейп, тим суттєвішим був зв'язок між цим звичкою і розвитком недоумства.

Вейп і підлітки-вейпери, beautyhuman
Вейп і підлітки-вейпери, beautyhuman

Конкретні приклади

Один із прикладів, наведених у дослідженні, історія Джеймса. Джеймс почав курити вейп у віці 14 років, після чого його навчальні успіхи почали стрімко падати. Він став забудькуватим, втрачав концентрацію і відчував труднощі з прийняттям рішень. Після кількох років куріння вейпу, Джеймс був діагностований зі слабоумством. Це серйозно вплинуло на його життя та перспективи на майбутнє.

Ще одним прикладом є історія Емілі. Вона почала курити вейп у 16 ​​років і зауважила, що її розумові здібності почали погіршуватися. Вона стала мати проблеми з навчанням, не могла зосередитися на завданнях і зазнавала труднощів із запам'ятовуванням інформації. Після кількох років використання електронних сигарет, Емілі була діагностована зі недоумством.

Нагадаємо, у 12 років відмовило легке: маленька британка впала в кому через пристрасть до електронних сигарет.

Раніше повідомлялося, за кермом без цигарок та вейпів: кого з водіїв можуть оштрафувати за шкідливу звичку.

Також, електронні сигарети зроблять з вас імпотенту: вчені розповіли, як шкідлива звичка впливає на чоловіче здоров'я.