Міністерство юстиції України наполягає, щоб ув'язнених мобілізували нарівні з іншими. У новому законопроекті про мобілізацію пропонується дозволити залучення до лав ЗСУ засуджених за їх бажанням, однак у Мін'юсті пропонують "радикальніші кроки", наголошуючи, що "захист країни - не право, а обов'язок".

За словами міністра, рішення про мобілізацію тієї чи іншої людини із судимістю має приймати не вона сама, а органи ТЦК, які займаються комплектуванням армії.

На цьому наголосив глава Міністерства юстиції України Денис Малюська в ефірі одного з українських телеканалів.

Денис Малюська, фото: Facebook
Денис Малюська, фото: Facebook

"Ми пропонуємо більш радикальні кроки і насамперед хотів би одразу узгодити термінологію. Не питання про те, щоб дозволити їм (раніше засудженим – ред.) служити в армії чи скільки охочих, ніхто їх не планує запитувати, принаймні наша така позиція Це обов'язок кожного громадянина — захищати державу І те, що громадянин колись скоїв злочин і отримав якесь покарання (не обов'язково в'язницю, це може бути інше покарання), зараз він на волі вже кілька років або завжди був на волі – це не привід для того, щоб батьківщину не захищати", – наголосив міністр.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

СIЗО: скріншот з відео
СIЗО: скріншот з відео

Він пояснив, що рішення про заклик того чи іншого громадянина із судимістю має приймати не сам громадянин, а Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, який займається комплектуванням армії.

"Це наша позиція і це ми будемо просити депутатів підтримати. Йдеться про десятки тисяч людей. Відверто не розумію, чому всі зобов'язані захищати державу і це почесний обов'язок, а той, хто колись давним-давно вчинив якийсь злочин, навіть найдрібніше порушення (ДТП, що потягнуло за собою середньої тяжкості ушкодження), чому він раптом батьківщину захищати не зобов'язаний. Це наш підхід", - пояснив він.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За словами глави міністерства, тривають переговори і щодо тих, хто завжди був на волі, зараз перебуває на волі, а також ув'язнених.

Нагадаємо, українських чоловіків за кордоном можуть чекати проблеми – навіть якщо виїхали до війни.

Раніше повідомлялося, зубну пасту, труси та холодильник - не заберуть: які речі українців можуть опинитися під арештом.

Також, ТЦК тепер прийдуть навіть уночі? Адвокат пояснив, що буде після дозволів Кабміну.