Загальна мобілізація в Україні триває вже понад два роки, і це означає, що кожен чоловік у віці від 18 до 60 років повинен мати при собі військові документи. Забули їх вдома? Це може коштувати вам значно більше, ніж просто час на пояснення ситуації.

Згідно з чинним законодавством, якщо ви не зможете надати військово-обліковий документ на вимогу представників Територіальних центрів комплектування, поліцейських або прикордонників, то вам доведеться заплатити чималий штраф. Сума штрафу за таке порушення становить від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Поліція, штраф, авто, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, авто, скріншот: YouTube

Важливо розуміти, що штраф можуть призначити не лише за відсутність військового квитка під час перевірки. Ось перелік порушень, за які можуть призначити адміністративне стягнення:

Рішення про накладення штрафу приймає керівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, і це не все. Якщо ви не сплатите штраф, це може призвести до ще серйозніших наслідків.

Не сплатили штраф? Тоді виконавча служба має право конфіскувати ваше майно, включаючи транспортний засіб. Сума боргу разом зі штрафом за несплату може досягати 160 тисяч гривень! І це не жарт. Ваш автомобіль можуть виставити на аукціон, а кошти, виручені з його продажу, підуть на погашення боргу. Залишок повернуть, але чи варто ризикувати?

Як уникнути неприємностей?

Все досить просто. Завжди майте при собі військово-облікові документи, щоб уникнути неприємних ситуацій і фінансових втрат. Мобілізація триває, і Верховна Рада нещодавно продовжила її дію ще на три місяці, тож будьте обачні й дотримуйтеся законодавчих вимог.

Нагадаємо, ТЦК не має повноважень "бусифікувати" чоловіків: юристи відповіли, що робити у разі затримання

Раніше ми розповідали, що ТЦК будуть бачити кожного чоловіка: але є ті, хто "заліг на дно" конкретно

Також, Міноборони України впроваджує новий спосіб пошуку військовозобов'язаних: суть експерименту