Новий навчальний рік вже не за горами, і для багатьох українських родин це означає не тільки підготовку рюкзаків та шкільного приладдя, але й важливий медичний огляд. Згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я України, кожна дитина, яка йде до школи чи дитячого садка, повинна мати певний набір щеплень, щоб забезпечити безпеку і здоров'я всіх учасників навчального процесу.

Обов’язкові щеплення для дитячого садка

Щоб ваша дитина могла відвідувати дитячий садок, вона повинна отримати щеплення проти десяти основних хвороб. Вакцинація допомагає захистити дітей від серйозних інфекційних захворювань, які можуть призвести до ускладнень або навіть до смерті. Список обов’язкових щеплень включає:

Ці щеплення забезпечують базовий захист дитини від найпоширеніших і найбільш небезпечних інфекцій.

Щеплення для першокласників

Діти, які йдуть у перший клас, повинні мати всі вищезазначені щеплення, а також додаткові дози для підтримання імунітету. Першокласникам необхідно отримати:

  • Другу дозу вакцини проти кору, епідемічного паротиту і краснухи

  • П’яту дозу вакцини проти поліомієліту

  • П’яту дозу вакцини проти дифтерії і правця

Щеплення для старших школярів

З часом, імунітет проти деяких хвороб може слабнути, тому старші школярі також потребують повторних вакцинацій. У 14 років діти отримують шосте щеплення проти поліомієліту, а в 16 років — щеплення проти дифтерії та правця.

Як і де вакцинувати дитину?

Для того щоб зробити необхідні щеплення, батьки повинні звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким вони підписали декларацію. Якщо такого лікаря немає, можна записатися на прийом до найближчого закладу охорони здоров'я. Важливо знати, що всі щеплення, передбачені Національним календарем профілактичних щеплень, є безкоштовними.

Не відкладайте візит до лікаря — краще зробити все завчасно і спокійно підготуватися до початку нового навчального року.

Нагадаємо, Оновлені правила медоглядів для дітей: одна довідка замінить цілу купу документів

Раніше ми розповідали, що Дитсадки та школи можуть стати новими будинками для ВПО

Також, Кабмін заганяє українських вчителів у глухий кут: за простій грошей не буде