Ціна на часник в Україні злетіла до рекордних позначок через низку факторів, серед яких неврожай, скорочення посівних площ та обмеження імпорту. Поля, де вирощують цей популярний овоч, за останні чотири роки зменшилися на 14%, а впровадження сучасних технологій вирощування залишається недостатнім.

Дефіцит товарного часнику призвів до того, що його ціна в грудні перевищила 200 грн за кілограм, пише LIGA.net.

Європейський ринок також відчуває нестачу часнику. Наприклад, у німецьких та австрійських магазинах його вартість сягає 6 євро за кілограм, а подекуди доходить до 20 євро. Це пов'язано з тим, що постачальники вже використали квоти на імпорт китайського часнику і тепер змушені сплачувати штрафи у розмірі 1200 євро за тону. Навіть за таких умов європейські споживачі готові купувати цей товар.

Людина, яка обмінює євро. Фото: freepik
Людина, яка обмінює євро. Фото: freepik

В Україні ситуація ускладнюється ще й тим, що на тлі європейського дефіциту український часник іноді експортують у невеликій кількості, навіть у такі далекі країни, як Японія. Це створює додатковий тиск на внутрішній ринок, що провокує зростання цін.

Популярні новини зараз
Гороскоп на сьогодні 2 квітня: яким знакам Зодіаку краще не ризикувати у середу З травня тариф на електроенергію може зрости на 64%: пільгові тарифи зникнуть Пенсіонерам виплатять чималі гроші: майже на 3200 грн більше На плечі українців можуть лягти чужі борги за комуналку: коли це можливо
Показати ще

Людина, яка тримає врожай часнику
Людина, яка тримає врожай часнику

Попри всі труднощі, нинішня ситуація відкриває великі перспективи для фермерів. Вирощування часнику в промислових масштабах може стати надзвичайно вигідним бізнесом, враховуючи високий попит і зростання цін. Зараз саме час звернути увагу на цю нішу та вдосконалити підходи до виробництва, щоб скористатися можливостями ринку.

Раніше ми повідомляли, виживати стане важче: у зимовий період ціни на продукти можуть злетіти ще на 15%.

Продавців змусять казати правду: як зміняться цінники вже скоро - детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, ковбаса стає делікатесом для українців: цінники у магазинах зашкалюють.