28 червня 2023 року, у середу, Верховна Рада ухвалила законопроект №9342, що обмежує можливість отримання відстрочки від призову.

Раніше, якщо у дружини/чоловіка військовозобов'язаного чи одного з його батьків була інвалідність І чи ІІ групи, це давало право на отримання відстрочки від мобілізації. Нова видозмінена форма дозволяє отримати відстрочку тільки в тому випадку, якщо у вашій сім'ї, крім вас, немає інших працездатних громадян, які й могли б доглядати людину з інвалідністю.

Вручення повістки. Фото: Youtube
Вручення повістки. Фото: Youtube

Адвокат Олег Леонтьєв спробував пояснити ситуацію докладніше. Він заявив, що таким чином було розширено базу військовозобов'язаних, просто скоротивши списки "везучим" українцям.

Він зазначає, що нова норма суперечить іншому закону, який передбачає відстрочку для осіб, які потребують постійного догляду. Він також зазначає, що не у всіх документах зазначено про наявність особи з інвалідністю в сім'ї, та запитує, як застосовувати цю норму у таких випадках. Він стверджує, що це дискримінація військовозобов'язаних.

Популярні новини зараз
Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Раніше військовозобов'язані, чиї батьки мали інвалідність і потребували постійного догляду, отримували відстрочку від мобілізації, навіть якщо мама чи тато перебував на тимчасово окупованій території. У поточній ситуації людині доведеться обирати між двома золами... або намагатися якимось чином вибратися на окуповану територію, або бути покликаним до армії.

Це порушує права громадян, гарантовані законом "Про мобілізацію" та Конституцією, за словами адвоката Леонтьєва.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Тепер же, коли відстрочку отримати набагато складніше... коли призовний вік знижується до 25 років, коли повістки видають людям, які здобувають освіту — на війну буде покликаний кожен українець, підкреслює юрист.

Нагадаємо, а тато вдома? Адвокат розповів, чи законно вручати повістки через родичів

Як повідомляв "Знай.uа", наказ - не підстава: хто та які авто можуть забрати на потреби армії в Україні

Знай.ua писав, список розширено: хто може отримати повістку вже влітку