В Україні всі чоловіки, які потрапили у поле зору співробітників ТЦК, продовжують отримувати повістки. Це відбувається у різних місцях, бувають випадки, коли дії співробітників ТЦК та СП виходять за межі закону. Тим самим військові порушують права громадян.

Український юрист та адвокат Ігор Ясько докладно розповів, на що необхідно насамперед звернути увагу, коли вам вручають повістку, та що робити, якщо представники ТЦК порушують ваші права.

Повістка. Фото: Youtube
Повістка. Фото: Youtube

Придивіться до бланку повістки

Порядок денний повинен виписуватися на підставі розпоряджень ТЦК та підписуватися його керівником. Ті ж особи, які мають право на вручення повісток, не мають права їх виписувати – вони можуть лише вручати їх військовозобов'язаним, та не більше.

"Тому якщо ви бачите, що представник ТЦК при вас заповнює порожній бланк повістки з підписом та печаткою керівника, одразу фіксуйте це на відео або викличте юриста. Потім ви можете оскаржити ці неправомірні дії через складання відмови від повістки", - каже Ігор Ясько.

Популярні новини зараз
Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Також він радить у таких випадках дзвонити на гарячу лінію Міноборони за номером 0-800-500-442.

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

Затримання, погрози, обшуки

Навіть якщо військовозобов'язаний порушує закон, представники ТЦК немає права його затримувати чи застосовувати до нього силу. Право здійснювати адміністративне затримання має лише Нацполіція.

"Якщо це роблять працівники ТЦК СП, то фактично таким чином вони здійснюють викрадення людини", - підкреслює юрист.

Якщо при врученні повістки вам завдали тілесних ушкоджень, зафіксуйте побої в медустанові, а зверніться до адвоката і вирушайте разом із ним до поліції, радить Ясько.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

"Крім того, співробітники ТЦК не мають права вилучати у людини паспорт чи інші документи, оглядати її речі, а тим більше загрожувати чи змушувати щось підписувати", - попереджає юрист.

Нагадаємо, а тато вдома? Адвокат розповів, чи законно вручати повістки через родичів.

Раніше повідомлялося, наказ – не підстава: хто та які авто можуть забрати на потреби армії в Україні.

Також, список розширено: хто може отримати повістку вже влітку.