В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Щоб відстежувати усіх військовозобов'язаних, МВС має електронний реєстр ухилянтів – базу "Армор".

Про неї розповідає адвокат Роман Сімутін.

Поліція, атво, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, атво, штраф, скріншот: YouTube

Відомості в ній дозволяють знайти майже усю інформацію про особу, яку перевіряють: реєстрацію транспортних засобів, про всі незаконні дії за останні десять років, навіть якщо громадянин виправданий за певними статтями тощо.

Наприклад, якщо вас зупинить поліцейський і у цій базі знайде відомості про те, що на вас колись склали протокол за ст. 130 КУпАП (водіння у стані сп'яніння) – у 9 із 10 випадках вам запропонують пройти освідування.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

"Тобто, завдяки інформації з даної бази у поліцейського вже складається портрет потенційного підозрюваного порушника, така собі презумпція винності. І йому байдуже, зупинив він вас на законних або вигаданих підставах, тому що мета виправдовує засоби", - пише Сімутін.

Поліція, авто, штраф, скрін: YouTube
Поліція, авто, штраф, скрін: YouTube

Насправді підстав для внесення громадянина до бази немає.

У постанові Кабміну №1487 вказано – звернення до поліції щодо доставки порушника за ст. 210, 210-1 КУпАП (порушення закону про мобілізацію) у ТЦК та СП.

Важливо наголосити: в урядовій постанові зазначається саме не затримання, а доставка, адже це принципово різні поняття.

Доставити вас до військкомату можуть виключно на добровільній основі, а не так, як це відбувається зараз: зкрутили, закинули в бус і відвезли у ТЦК.

Поліція, авто, штрафи, скріншот: YouTube
Поліція, авто, штрафи, скріншот: YouTube

"Уявіть, наскільки постанова Кабміну не відповідає духу закону. Однак і в ній оминають гострі кути й намагаються фактичне затримання закамуфлювати під доставку, бо розуміють, що використання терміну "затримання" означатиме лише одне: закони нам не писані", - наголосив адвокат.

Адвокат розповідає, що на практиці це виглядає так: ТЦК заповнює бланк встановленої форми та направляє до поліції для внесення особи до бази (розшук ухилянта),та не зважає на те, чи винна особа чи ні.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

"Наскільки база законна і чому там зберігається інформація з обмеженим доступом, до якої мають доступ поліцейські всіх рівнів – питання, яке виникає з часу її створення, тобто з початку 2000-х. Так, подібні бази – це корисний та потужний інструмент для роботи поліції, без якого у сучасному світі просто ніяк. Однак іноді його чомусь використовують не для отримання оперативної інформації, а, як ми бачимо, для зовсім іншої мети", - зазначив Сімутін.

Як це працює?

  • Інформацію про особу, щодо якої до поліції звернувся з бланком ТЦК, вносять до системи "АРМОР";
  • при перевірці документів патрульним, які внесли дані до планшета, червоним висвічується повідомлення типу "Розшук";
  • поліція викликає ТЦК, а ті вже приїжджають на "воронку" та пакують громадянина.

Нагадаємо, 50 тисяч гривень за втрату авторитету у селі: водій заробив на грубій помилці копів.

Раніше повідомлялося, чи варто паркувати авто із вивернутими колесами: розвіюємо популярну страшилку для водіїв.