В Україні триває війна та загальна мобілізація, тож усі військовозобов'язані чоловіки призивного віку можуть отримати повістки.

Відомо, що студенти вищих та середніх навчальних закладів під час навчання мають відстрочку від мобілізації. Однак виникає питання чи зможуть забрати до армії тих, хто перебуває у академічній відпустці.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

У ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зазначено:

"Згідно з нею, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти."

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Академічна відпустка – це форма реалізації права здобувачів фахової передвищої та вищої освіти на перерву у навчанні, яка надається у зв’язку з виникненням обставин, які унеможливлюють виконання освітньо-професійної, освітньої чи наукової програми.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

На неї мають право особи, які навчаються на денній та заочній формі навчання:

  • у закладах фахової передвищої освіти та здобувають освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра;
  • у закладах вищої освіти та здобувають ступінь молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії або доктора наук.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Академічна відпустка може бути надана у зв’язку:

  • стан здоров’я;
  • призов на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї;
  • сімейні обставини;
  • вагітність та пологи;
  • догляд за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку;
  • участь у програмах академічної мобільності;
  • інші обставини, що мають безпосереднє відношення до студента, належним чином обґрунтовані й мають документальне підтвердження.

Мобілізація авто, скріншот: YouTube
Мобілізація авто, скріншот: YouTube

Студент має право один раз отримати академічну відпустку під час навчання на бакалавраті й один раз – під час навчання в магістратурі.

У разі повернення з академічної відпустки здобувач освіти повинен не пізніше двох тижнів до початку навчального семестру подати заяву про повернення на навчання.

Якщо студент не розпочав навчання після завершення академічної відпустки – його відраховують.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Таким чином, оскільки академвідпустка не є відрахуванням, то особа продовжує залишатися студентом, щодо неї діють норми статті 23 ЗУ "Про мобілізацію" і не підлягає мобілізації.

Мобілізувати можуть лише відрахованих студентів.

Нагадаємо, ми писали, що облави з повістками прямо на вулиці: керівник ТЦК пояснив чому і далі триватиме така практика.

Як повідомляв "Знай.ua" у Держприкордонслужбі зізналися, хто з чоловіків виїхав за кордон під час війни: влітку "біжать" побільше.