Уряд продовжив дію воєнного стану до 18 серпня 2023 року. Під час загальної мобілізації повістки можуть отримати усі військовозобов'язані призивного віку від 18 до 60 років.

Виявляється що законодавство стає на бік українців та дає право відмовитись від отримання повістки.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Про таку можливість розповів Новини.LIVE адвокат, член Печерської колегії адвокатів м. Києва Андрій Денисенко.

Коли можна не брати повістку

Юрист нагадує, що Конституція має вищу у порівнянні з іншими законами України силу. Так, відповідно до статті 63 Основного Закону України, особа не несе відповідальності за відмову давати пояснення щодо себе.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

"Повістка, за своєю суттю, містить особисті дані та передбачає виконання особистого підпису особи. Нагадую, що Конституція основний і головний закон нашої країни", — пояснює адвокат.

Законодавство надає також додаткові умови, за яких можна відмовитися під підписання повістки.

"Це невірні чи помилкові дані, які містить повістка, неналежні місце та час вручення повістки, вручення повістки неуповноваженою особою", — перелічив він.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Юрист пояснює, що за таких умов ви не будете нести відповідальність за ст. 210 КУпАП (порушення правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними або резервістами).

Якщо при врученні вам повістки, працівники військкомату все ж склали акт відмови від отримання повістки у присутності запрошених ними свідків, ви маєте відстоювати та захищати свої інтереси законним способом.

"Ви маєте особисто зробити напис на протоколі, у якому власноручно зазначити причини, за яких ви не маєте можливості погодитись із повісткою, та викласти порушення, які вчинили під час цього представники ТЦК. Також варто долучити до цього процесу своїх свідків, а не тільки тих, яких запросили працівники ТЦК", — рекомендує адвокат.

Мобілізація авто, скріншот: YouTube
Мобілізація авто, скріншот: YouTube

Якщо у майбутньому вас притягнуть до адміністративної відповідальності за такі дії, ви маєте повне право оскаржити рішення у суді.

Фахівець наголошує на тому, кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації настає тільки у тому випадку, якщо військовозобов'язаний вже пройшов медичну комісію (ВЛК) та після цього не з'являється до військкомату.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

"Нічого кримінального у тому, що особа відмовляється від звичайної повістки, немає. Для того, щоб притягнути особу до кримінальної відповідальності за статтею 336 КК України за ухилення від призову на військову службу, ця особа спершу має вчинити ряд процедурних дій, зокрема пройти медичну комісію", — зазначив Денисенко.

Нагадаємо, мобілізація студентів, які навчатимуться за кордоном: які сюрпризи чекають

Як повідомляв "Знай.uа", львівський депутат Михайло Міхняк, який за $1000 випускав ухилістів із країни, отримав 3 роки умовно