Українські чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, тож їм можуть вручити повістки. Однак деякі з них отримують відстрочку, якщо мають хоч одну підставу із статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Відстрочку від мобілізації підтверджують у ТЦК після вручення повістки про уточнення даних, якщо людина має на неї право та доведе це. Зробити це легко. Достатньо з'явитися у військкомат у вказаний час та пред'явити документи про своє сімейне становище, стан здоров'я, роботу або бронювання на роботі.

Військовий квиток, скріншот: YouTube
Військовий квиток, скріншот: YouTube

Список документів з конкретного випадку ніде не вказаний, його можна уточнити в ТЦК особисто або у юристів. Однак у ТЦК може бути неповний список документів, тому заздалегідь підготуйте кілька копій, засвідчених нотаріусом і не бійтеся приходити до військкомату по повістці.

У заяві про отримання відстрочки потрібно вказати паспортні дані заявника, а також описати прохання про надання звільнення, наприкінці поставити дату та підпис. Далі на чоловіка чекає наступне:

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще
  • у ТЦК заяву реєструють у журналі вхідної кореспонденції ТЦК
  • комісія ТЦК розглядає заяву та приймає рішення про надання відстрочки
  • людину викликають у ТЦК для отримання витягу з книги протоколів, де вказують усі дані, а потім видають саму довідку про надання відстрочки зі штампом у військовому квитку або тимчасове посвідчення

ТЦК, мобілізація: фото Уніан
ТЦК, мобілізація: фото Уніан

При цьому ТЦК може відмовитись приймати документи. У такому разі їх разом із копіями та заявою потрібно надіслати рекомендованим листом з описом через Укрпошту. Підпис про отримання такого листа підтверджує, що ви надали документи, і ТЦК має розглянути їх.

Варто зазначити, що право на відстрочку діє, поки існує обставина, за якою воно надається.

Нагадаємо, коли чоловіки зможуть не боятися отримати повістку на вулиці