У зв'язку з війною українців активно призивають на військову службу, але деякі з них мають так званий "білий білет". Стало відомо, чи можна таким особам виїхати за межі країни під час воєнного стану.

Загальна мобілізація та військовий стан передбачає заборону на виїзд чоловіків за кордон, але навіть "білий квиток" не завжди гарантує, що людину випустять. Адвокат Ігор Ясько розповів про це детальніше.

"Білий квиток", як зазначив адвокат, об'єднує три категорії громадян - обмежено придатні до військової служби, непридатні до військової служби у мирний час, але обмежено придатні у військовий час, а також непридатні до військової служби, зняті з військового обліку.

Військовий квиток, скріншот: YouTube
Військовий квиток, скріншот: YouTube

"Чоловіки з відмітками у військово-обліковому документі "обмежено придатні до військової служби" або "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у військовий час" можливості виїхати за кордон не мають", - сказав він.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Це означає, що залишається лише одна категорія – "непридатні до військової служби, зняті з військового обліку". Такі чоловіки можуть виїхати за кордон. Однак просто мати цю категорію недостатньо, право на виїзд потрібно довести документально.

"На сайті ДПСУ зазначено, що така позначка у військово-обліковому документі не підтверджує ні інвалідність, ні непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров'я, а отже, потрібно отримати додаткові документи", - пояснив адвокат.

Скрін, відео YouTube ДПСУ
Скрін, відео YouTube ДПСУ

Рішення про виїзд прийматимуть представники ДПСУ у пункті пропуску, коли отримають та вивчать усі документи.

Зокрема, щоб залишити межі країни, українцям цієї категорії знадобляться такі документи:

  • Висновок лікарської комісії, згідно з яким особу було визнано непридатною до військової служби
  • Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, військовий квиток, у якому має бути зазначено висновок ВЛК про виключення з обліку за станом здоров'я з посиланням на відповідний пункт наказу
  • Довідка до акту огляду, посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю
  • Пенсійне посвідчення, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, де зазначено групу та причину інвалідності та/або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю тощо.

Нагадаємо, автомат до рук і пішов? Чи можуть мобілізувати українських чоловіків, які раніше не служили