Після вручення повістки українців направляють на проходження ВЛК, яка визначає їхню придатність до служби. Якщо призовник не погоджується з висновком, його можна оскаржити.

Це можна зробити через вищу ВЛК або суд, але призовник повинен мати на це вагомі підстави. Юристи адвокатського бюро "Вертикаль" розповіли, у який термін можна оскаржити рішення комісії.

Судове рішення. Фото freepik
Судове рішення. Фото freepik

"Термін звернення до суду - це пів року з дати винесення такого висновку. Але якщо ви не відразу пішли до суду, а спершу оскаржили попередні висновки у вищестоячій ВЛК і її висновок вас не задовільнив, то у вас є 3 місяці на звернення до суду з дати винесення рішення вищестоячої ВЛК", - сказали вони.

Крім того, дія висновку, коли суд розглядає справу, може бути зупинена, а у разі звернення до вищої ВЛК, висновок продовжує діяти. Юристи дійшли висновку, що до суду звертатись вигідніше.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Щоб оскаржити висновок ВЛК, потрібно мати на це вагомі підстави, серед яких:

  • якщо лікар встановив не ту спеціалізацію наявності чи відсутності захворювання
  • коли приймали рішення не було враховано взаємозалежність двох і більше хвороб
  • якщо лікар неправильно обрав ступінь порушення функції організму внаслідок хвороби відповідно до таблиці.
  • у процесі визначення обмеженої придатності особи ВЛК не індивідуалізувала таку придатність відповідно до можливості чи неможливості виконувати обов'язки військовослужбовця

А ось оскаржити рішення ВЛК можна завдяки повторному обстеженню, а також через інші комісії. Звісно ж, призовник може звернутися до суду.

Нагадаємо, мобілізація в Україні: кого з медиків не можуть призвати до армії