Серед українців, які виїхали за кордон через війну, є чимало чоловіків призовного віку. Адвокат Богдан Пересада розповів, чи потрібно таким особам ставати на військовий облік, якщо вони перебувають за межами країни.

За законом України, всі призовники, військовозобов'язані та резервісти мають перебувати на військовому обліку. Зокрема, за зареєстрованим місцем проживання у ТЦК та інших підрозділах, а також за місцем роботи. Якщо чоловік перебуває за кордоном понад три місяці, йому потрібно стати на консульський облік.

Кордон України, фото з reform
Кордон України, фото з reform

Адвокат зазначив, що військовозобов'язаного не можуть змусити повернутися додому, але мають право сприяти цьому. А ось за порушення правил військового обліку загрожує адміністративна відповідальність.

Якщо їх порушили призовники, військовозобов'язані чи резервісти, їм передбачено накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

"Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період, тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Можливий розмір штрафу 850-1700 гривень", - попередив Пересада.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, вручення повісток "на камеру": юрист пояснив головну проблему

Раніше ми писали про те, що в Україні надають статус УБД за новими правилами: хто тепер має на це право