Під час мобілізації в Україні почастішали випадки, коли працівники ТЦК зупиняють чоловіків на вулиці для перевірки військового квитка. Адвокат Стамбула Віталій розповів, чи законні дії військкомату у такій ситуації.

Правозахисник зазначив, що працівники ТЦК "патрулюють" та влаштовують перевірки українцям у всіляких місцях, а також видають повістки. Це робиться для того, щоб залучити до служби якнайбільше чоловіків.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Також вони просять пред'явити документ, що засвідчує особу людини, але на практиці йдеться не про паспорт, а саме про військовий квиток.

Працівники ТЦК посилаються на статтю 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", аргументуючи свої дії. За порушення чоловіка можуть затримати, а також притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Проте адвокат запевняє, що під час мобілізації законодавство не зобов'язує українців пред'являти військовий квиток, тому слова ТЦК не мають жодної сили та стосунку до перевірки військово-облікових документів. Це означає, що чоловікам не варто боятись відповідальності у разі відмови.

"Тому, якщо у вас вимагають військовий квиток - це незаконні дії в рамках мобілізації. Ви можете знімати те, що відбувається на камеру телефону, щоб через суд добиватися свого. Адже це перевищення своїх обов'язків з боку працівників ТЦК", - додав Стамбула.

Військовий квиток, скріншот: YouTube
Військовий квиток, скріншот: YouTube

Нагадаємо, співробітники ТЦК вдаються до хитрощів під час мобілізації: адвокат пояснив, що потрібно знати українцям