В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. До 18 листопада включно, усім військовозобов'язаним чоловікам можуть вручити повістку у будь-якому місці: на вулиці, упарку, на роботі чи у суперамаркеті.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Тож багатьох українців цікавить питання чи можна оскаржити незаконне вручення повістки.

На нього дав відповідь адвокат та провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич.

Фахівець зазначає, що повістка є засобом оповіщення призовника або військовозобов’язаного про необхідність з’явитись до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП або військкомат).

Популярні новини зараз
Є шанс на 400 грн "бонусів": чи буде в Україні осіння індексація пенсій Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Повістка. Фото: Youtube
Повістка. Фото: Youtube

"Причини для виклику можуть бути різними. Це і уточнення облікових даних для забезпечення системи військового обліку повною та достовірною інформацією про кількісний склад та якісний стан як призовників і військовозобов’язаних. Щодо осіб, які пройшли військово-лікарську комісію і визнані придатними до військової служби, то вони можуть отримати заздалегідь заповнену повістку з метою призову їх на військову службу", пояснює фахівець.

Адвокат зазначив, що навіть якщо вам вручили повістку з порушеннями процедури, ви не можете її оскаржити у судовому органі.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

"А якщо повістка не відповідає встановленій формі або порушено порядок її вручення чи навіть вручена неуповноваженими особами, маю констатувати, що це не є підставою для її оскарження",– зазначає адвокат.

До такого висновку дійшов Верховний суд. Таке рішення він мотивував тим, що спір стосовно форми повістки або її вручення не належить до юрисдикції адміністративних судів.

"По суті повістка, яка була вручена військовозобов'язаному або призовнику не є рішенням чи дією суб'єкта владних повноважень у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України, тому оскарження в суді не призведе до позитивного результату,"

– зауважує адвокат.

Нагадаємо, ми писали, що чи можна заповнювати повістку одразу при видачі: відповідь адвоката вас здивує.

Як повідомляв "Знай.ua" на фронт забрали чоловіка з епілепсією і він помер: "Медкомісію пройшов за 20 хвилин".

Також "Знай.ua" інформував, воєнкомів-олігархів поменшає: ким замінять мажорів з ТЦК.