В Україні триває війна та загальна мобілізація. Деякі військовозобов'язані чоловіки намагаються уникнути мобілізації і намагаються якнайменше потрапляти "на очі" органів державної влади.

Мобілізація в Україні. Фото: Youtube
Мобілізація в Україні. Фото: Youtube

Зокрема, вони уникають у воєнний час реєструвати та розривати шлюби, адже бояться, що після того як вони "засвітяться" в державному реєстрі, їм обов'язково прийде повістка.

Розібратися із тим, чи дійсно передають органи РАЦС усі відомості військкоматам допомогла адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко у коментарі РБК-Україна.

Весілля за 24 години. Фото Instagram
Весілля за 24 години. Фото Instagram

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

Юристка вважає, що інформацію в інтернеті часто перкручують та іноді вона не відповідає дійсності.

"До мене зверталися клієнтки, які хотіли розлучитися, а чоловіки просили відкласти це питання. Бо їх тоді, мовляв, відразу відправлять на фронт. Але як це відбувається насправді? Наприклад, якщо розлучення відбувається через суд, одне таке рішення направляється жінці, друге – чоловіку, а третє – до відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦСів). Ці органи мають доступ до Державного реєстру актів цивільного стану", – пояснює фахівець.

Вона пояснює, що реєстр актів цивільного стану – це база даних, де внесена інформація про народження людини, про смерть, про зміну імені або прізвища, зміну цивільного стану – одруження, розлучення тощо.

Розлучення, розлука, ілюстративне фото: pixabay.com
Розлучення, розлука, ілюстративне фото: pixabay.com

Тобто з рішення суду про розлучення, в цей реєстр вносять лише дані про зміну цивільного стану. Відповідальності директора РАЦСу за невідправку даних не було передбачено, а взаємоція цього органу та військкоматів залишається на довоєнному рівні.

"Обов'язок направляти ці дані до районного ТЦК у РАЦСів був ще до вторгнення РФ в Україну. Але до війни це могли робити, а могли й не робити. Відповідальності директора РАЦСу за невідправку даних не було передбачено. А зараз цю ситуацію взяли на контроль, і РАЦСи активніше повідомляють військкомати про те, що той чи інший громадянин розлучився або одружився. Але це не означає, що йому відразу надішлють повістку! Це не має причинно-наслідкового зв'язку", – підкреслює Аніщенко.

Нагадаємо, масова мобілізація та тотальна корупція: українців попередили, яку "зраду" розганятимуть росіяни

Раніше ми писали про те, що міністр оборони Олексій Резніков залишить посаду найближчим часом: вже відомо хто буде новим головою відомства.

Як повідомляв Знай.ua, сімейний розпил бюджету? Родичі отримали 3 мільйони на ремонт укриттів від сільради у Черкаській області