У Тернополі чоловік намагався "відкосити" від армії посилаючись на релігію та неможливість тримати у руках зброю. Однак суд визнав визнав його звичайним ухилянтом, а не віруючою особою.

Про це повідомляє Главком.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Чоловік, про якого йдеться у рішенні суду, є представником християнської спільноти "Церква адвентистів сьомого дня".

Після того, як він отримав повістку та прйшов військво-лікарськку комісію, мобілізований не з'явився до військкомату через свої релігійні переконання та заборону тримати у руках зброю.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Суд першої інстанції Тернопільської області виправдав та звільнив від покарання мобілізованого, керуючись лише ст. 35 Конституції Україні - правом вірян на свободу світогляду і віросповідання.

Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube
Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube

Однак прокурор не погодився із цим рішенням та подав апеляцію.

Він зазначив, що у 90-х роках обвинувачений два роки служив у військовій частині на посаді водія, а після армії три роки працював у донецькій транспортній міліції.

При цьому прокурор наголосив: релігійні переконання чоловіка не є підставою для звільнення його від виконання військового обов`язку.

Мобілізація в Україні. Фото: Youtube
Мобілізація в Україні. Фото: Youtube

Також сторона обвинувачення зазначила, що військовозобов’язаний не надав доказів, що з 2002 року пройшов хрещення та вступив до релігійної організації "Церкви християн Адвентистів Сьомого дня" у місті Лисичанськ Луганської області.

У судовому засіданні допитали двох представників течії адвентистів сьомого дня.

Вони підтвердили, що обвинувачений відвідує богослужіння, але їм невідомо, чи приймав він у 2002 році відповідне хрещення. З цих та інших міркувань суд не взяв до уваги посилання на набожність військовозобов’язаного.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Аналізуючи усі обставини, апеляційний суд призначив йому три роки позбавлення волі за ухилення від призову за мобілізацією та наголосив на тому, що на час воєнного стану заміни військової служби за призовом під час мобілізації на альтернативну (невійськову) службу законодавством не передбачено.

Нагадаємо, масова мобілізація та тотальна корупція: українців попередили, яку "зраду" розганятимуть росіяни

Раніше ми писали про те, що "Це станеться раптово": Михайло Подоляк спрогнозував, коли в Україні закінчиться війна

Як повідомляв Знай.ua, "Всі мають служити": українцям пояснили, чому майже кожен потрапить до армії