Нещодавно соціальними мережами ширилось відео, в якому працівники військкомату принесли чоловікові повістку прямо у ліжко. Така ситуація занепокоїла багатьох військовозобв'язаних, які вважали свою оселю фортецею, в яку ніколи не ступить нога ТЦК.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Тож багатьох українців хвилює питання, чи можуть працівники військкомату заходити у вашу оселю та вручати повістку.

Розібратись із цим питанням допомогла адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенкоу коментарі РБК-Україна.

Фахівець пояснила, що військові комісаріати та правоохоронні органи за законодавством мають право вручати повістку особі безпосередньо на її місці проживання.

Популярні новини зараз
Ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися": сувору норму пропонують замінити Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Повістка. Фото: Youtube
Повістка. Фото: Youtube

"Це означає, що представники військового комісаріату та поліції можуть мати законне право звернутися на територію подвір'я чи в квартиру для вручення повістки", – зауважує Катерина Аніщенко.

Однак при цьому працівники ТЦК повинні пред'явити вам документи - повістку та свої посвідчення.

"Працівники військового комісаріату можуть відвідати житло людини з метою вручення повістки або здійснення інших офіційних процедур. Проте вони повинні мати при собі офіційні документи, що підтверджують їхній статус та повноваження. Громадянин має право перевірити ці документи", – пояснює вона.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

Однак саме зайти до оселі воєнкоми можуть лише за вашої згоди, адже проникнення без дозволу поршує права громадян.

Тож Катерина Аніщенко радить, радить діяти згідно зі своїми правами та вимагати офіційні документи.

"У разі відмови від прийняття або підпису повістки, важливо мати на увазі, що це не звільняє вас від зобов'язань, які можуть бути визначені в повістці. Офіційні документи, такі як повістки, мають юридичну силу, і відмова від їх підпису не звільняє вас від можливих наслідків", – зауважує юристка.

Нагадаємо, проходження медкомісій під час мобілізації: хто має право отримати відстрочку на півроку

Раніше ми писали про те, що "Це станеться раптово": Михайло Подоляк спрогнозував, коли в Україні закінчиться війна

Як повідомляв Знай.ua, "Всі мають служити": українцям пояснили, чому майже кожен потрапить до армії