Православною церквою в цей день вшановується пам'ять апостола від 70-ти Тита, єпископа Критського. Інші назви свята: "Тит", "Тит Грибник", "Тит та Варфоломій", "Гриборост", "Замолотки".

Наші пращури помітили, що в цей день не тілки починає сильно опадати листя, а й починає грибна пора. Тому всі намагалися до цього дня наплести кошиків, а потім із самого ранку вирушали до лісу.

Не брали лише дітей із собою, боялися, що Лісовик може забрати дитину. Також треба було дуже уважно стежити за дорогою, не наступати на мухомори, інакше господар лісу миє та покарати за таку провину.

Звичайно, на вечерю теж готували гриби. До речі, цей день останній, коли можна зібрати гриби, придатні для засолювання. А все, що збиратимете після 7 вересня, можна їсти тільки у смаженому чи вареному вигляді.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Дехто навіть замовляє у цей день чайний гриб, щоб допоміг у виконанні бажань. Але у предків було дуже багато роботи у цей час: збирали груші, заготовляли горобину на зиму, сіяли озимі та молотили зерно. Горобина треба збирати тільки в погожий і сухий день, поки ще не вдарили морози, щоб вона не втратила цілющі властивості. А по листю можна визначити погоду в майбутньому: якщо листочки падають вгору «обличчям», то незабаром будуть холоди та зима буде суворою, і навпаки.

Цей день вважається чудовим для великих покупок та для поїздок. Але будинок краще не будувати сьогодні, він просто недовго простоїть. Багато хто ходить цього дня до знахарів і просить у них допомоги з різних питань. Але обряд краще не проводити під час дощу, щоб вода не змила ефекту від ритуалів. А от якщо вмитися вранці водою, в якій лежала срібна ложка, то ви весь рік будете бадьорими та здоровими. Увечері найкраще піти у лазню та попаритися дубовим віником.

Лазня з віниками, скріншот: YouTube
Лазня з віниками, скріншот: YouTube

Що не можна робити 7 вересня

Сьогодні не можна брати із собою дітей по гриби чи просто до лісу. Лісовик може відвести дитину в саму хащу. Також не наступайте на мухомори, щоб не розгнівати його. Не можна сьогодні будувати будинок, якщо хочете, щоб він довго простояв. А якщо йдете до знахаря чи подібних людей за допомогою, не проводите ритуали під час дощу, вони не будуть ефективними.

Дощі, фото: wz.lviv.ua
Дощі, фото: wz.lviv.ua

Нагадаємо про Різдво Богородиці чи Другу Пречисту: коли відзначається за новим календарем і що заборонено робити.

Раніше ми повідомляли, що Різдво таки 25 грудня, а Миколая – 6: новий календар православних свят.