Українські призовники, які визнані тимчасово непридатними до служби матимуть відстрочку від служби до року.

Після того, як цей час пройде, вони будуть вимушені ще раз проходити медичну комісію, щоб підтвердити, або спростувати свій статус. Це буде створювати додаткові проблеми та навантаження на ТЦК. Таку думку висловив юрист для ZN,UA.

Про те, що ВЛК потрібно буде проходити кожного року прописали в змінах до Положення про лікарсько-військову експертизу в ЗСУ. Контролювати непридатних будуть ТЦК.

Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube
Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube

Це буде ускладнювати роботу і без того перевантажених центрів комплектування. Більше того, тимчасово непридатний громадянин, буде витрачати мінімум 2 тижні свого часу на проходження комісії. Це і аналізи, і проходження лікарів для правильного висновку. До слова ВЛК проходиться і так дуже довго, а це лише ускладнить процедуру та буде затримувати інших.

Популярні новини зараз
Які вхідні дзвінки повинні налякати вас: ці цифри "нічого хорошого" не несуть Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток
Показати ще

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Ці зміни були внесені в серпні 2023 року. Вони торкнулися не тільки проходження ВЛК, але і розширили список хвороб, з якими громадяни вважаються придатними до військової служби в умовах війни. Тепер громадяни, які були раніше обмежено придатними, будуть визнаватися придатними, якщо хвороба протікає у хронічному стані та дозволяє проходити службу.

До цього були змінені критерії відбору в критично важливих підприємств і працівників, які могли б отримати броню. Броня в свою чергу – це відстрочка від мобілізації. У випадку, якщо підприємство було ліквідоване, або виконало свою мобілізаційну задачу – бронь не передбачається.

Нагадаємо, портал Знай інформував, коли українцям можуть скасувати бронювання від мобілізації: є 16 випадків

Раніше на порталі Знай повідомлялося, ніяких обмежено придатних: в Україні змінять підхід до мобілізації

Також наш портал інформував, кому "світить" в'язниця, а кому - штраф: адвокатка нагадала про покарання за ухилення від мобілізації