Під час мобілізації українцям мають вручати повістки особисто в руки та під підпис, проте практика показує, що ТЦК часто порушують правила. Юрист відповів, чи можна проігнорувати запрошення до військкомату, якщо воно видане через родичів.

За словами адвоката та провідного юрисконсульта компанії Nota Group Антона Маринича, повістка, вручена через родичів, не зобов'язує чоловіків з'явитися до ТЦК. Втім, є чимало випадків, коли працівники військкомату намагаються передати документ про призов саме так – не безпосередньо військовозобов'язаному, а через його рідних.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

У таких випадках чоловік може не приймати повістку та проігнорувати її. Експерт зазначив, що це не вважатиметься порушенням.

"Така повістка не зобов'язує до явки в ТЦК. Тому що у повістки є корінець, на якому має розписатися особа, яка її отримала. Корінець відривається і повертається в ТЦК. На основі цього у представників ТЦК з'являється інформація про те, що саме ця особа належним чином повідомлена. Якщо підтвердження повідомлення немає, то в такому разі немає підстав застосовувати відповідальність за неявку", - сказав Маринич.

Популярні новини зараз
Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф
Показати ще

Повістку потрібно вручати тій людині, чиє прізвище вказано в документі, а законодавством зовсім не передбачено, щоб родичі передавали або отримували повістки замість військовозобов'язаного.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

Нагадаємо, знайдуть через сімейного лікаря або податкову: ТЦК почнуть "полювання" на ухилістів

Раніше ми писали про те, що майже готовий: в Україні запускають електронний реєстр призовників, де будуть усі особисті дані чоловіків

Як повідомляв Знай.ua, вручення повістки у транспорті: у ТЦК розповіли, чи мають право військові зупиняти маршрутки