Карткові шахраї дісталися і месенджера Telegram. Махінатори масово створюють підроблені акаунти українців і роблять спроби викрасти чужу особу. Потім під чужим ім'ям знаходять близьких людей жертви та простять переказати гроші на "ліву" картку.

У той момент, коли гроші приходять на рахунок, вони виходять із мережі. Друзі та родичі звертаються до нібито власника, і тоді з'ясовується, що це робота зловмисників. Про це пише GSMinfo.

Масові розсилки з обіцянками виграшу чи загрозою блокування рахунку вже не працюють. Тому шахраї пішли далі, тепер вони викрадають особистість своєї жертви та просять гроші від її імені у друзів та родичів. Подібна схема існує не один рік, але зараз вона активно поширюється на Telegram.

Спілкування з шахраями, скріншот: Telegram
Спілкування з шахраями, скріншот: Telegram

Шахраї навіть не викрадають доступу до облікового запису. Вони створюють повну його копію, той же нікнейм, те саме фото. Для цього не потрібні спеціальні технічні навички. Свої контакти в Telegram українці самі зазначають у соціальних мережах, де також можна простежити список друзів.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода "На Росію чекає повторення катастрофи": афонський старець передбачив потужну подію для України Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Своєю історією поділилася киянка Леся. Вона дізналася, що шахраї створили копію облікового запису Телеграм від приятеля. Він отримав повідомлення від шахраїв із проханням позичити 5 000 гривень.

Спілкування з підтримкою банку, скріншот: Telegram
Спілкування з підтримкою банку, скріншот: Telegram

Повідомлення надійшло з облікового запису, який повністю копіював оригінальний обліковий запис Лесі. Проте чоловік вирішив перевірити інформацію та зв'язався з дівчиною.

Зрозуміло, що гроші дівчина не просила і одразу повідомила про це знайомого. Шахрай встиг показати номер карти. З'ясувалося, що це рахунок у А-Банку. Леся звернулася до служби підтримки, але там повідомили, що якщо гроші не переказували, то скаргу не розглядатимуть.

Банк не може лише на основі однієї скарги блокувати рахунок. Банк вживе заходів лише після кількох скарг чи групової заяви до кіберполіції.

Нагадаємо, "ПриватБанк" залишає людей без грошей: з рахунків зникають кошти без підтверджень.

Раніше повідомлялося, що Монобанк почав "тягнути" гроші в українців, поки вони сплять, клієнти невтішні: "Працюють 24/7, щоб ви витратили".

Також, "Шахраї встигли, а банк - ні": після послуг "Ощадбанку" в українців "розривається" телефон.