Мінцифри та Міноборони зараз спільно працюють над створенням електронного реєстру військовозобов'язаних. Навколо цієї події у мережі ширяться різноманітні чутки про те, що українцям будуть надсилати повістки у Дії та блокувати їх банківські рахунки за неявку до військкомату.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Що насправді може очікувати українців після прийняття таких змін, розповів адвокат Андрій Межирицький, у коментарі ТСН.UA.

Юрист пояснив, що відповідно до закону, повістка вважається врученою тільки якщо у ній особисто розписався призовник.

Для того щоб надсилати електронні повістки, які будуть мати таку ж силу як і звичайні паперові, потрібно кардинально змінювати законодавство про мобілізацію.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube
Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube

"Це може бути по аналогії із судовою повісткою. Щодо останньої, то чітко прописано, що людина є повідомлена належним чином, коли отримала повістку до суду в електронному вигляді" - зазначає фахівець.

Адвокат розповів, що на практиці дуже часто скасовують штрафи за неявку до військкомату за повісткою.

Це відбувається через те, що саме працівники ТЦК мають довести в суді, що документ вручили без порушень закону.

Мобілізація в Україні. Фото: Youtube
Мобілізація в Україні. Фото: Youtube

Багато українців також побоюються, того що через неявку до військомату за електронною повісткою, їм можуть заблокувати банківські картки.

Юрист припускає, що це може бути теоретично можливо, якщо механізм електронних повісток закріплять на законодавчому рівні. Тоді справи ухилянтів будуть потрапляти до виконавчої служби та мати для них негативних наслідки: блокування рахунків, заборона виїзду закордон та інше.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

"Якщо чоловік не з'явиться на виклик, він понесе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Дані про нього передадуть до виконавчої служби. Потім у разі несплати порушника очікують наслідки" - пояснює експерт

Нагадаємо, у бою загинув один із наймолодших Героїв України: країна оплакує Дмитра Коцюбайло з позивним Да Вінчі.

Як повідомляв "Знай.uа", які квартири здають військовим на Донеччині за 17 тисяч: "Адекватних слів немає"

Знай.ua писав, деякі військові зможуть звільнитися із служби в ЗСУ: хто саме отримає таку можливість