Українці з 2024 року побачать оновлені лякаючі ілюстрації на пачках цигарок, які попереджають про шкоду куріння. Такі застереження діють вже у 42 країнах, і вони довели ефективність у боротьбі зі шкідливою звичкою.

Нове оформлення пачок цигарок почне діяти з 11 січня 2024 року, повідомляють у Кабміні. МОЗ розробило 14 різних варіантів із текстом та ілюстраціями, які попереджають про шкоду куріння. Всі набори можна переглянути за цим посиланням.

Продаж цигарок. Фото: скрін youtube
Продаж цигарок. Фото: скрін youtube

У Кабміні нагадали, що антитютюновий закон, який запрацював з 11 липня 2023 року, відповідає євроінтеграційній політиці у сфері охорони здоров'я, а також імплементує положення директиви 2014/40/ЄС, завдяки якій вдалося знизити поширеність куріння в ЄС.

Що передбачає закон:

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще
  • З 11 липня 2023 року заборона ароматизованих цигарок та тютюну для самокруток.
  • Розмір попередження про шкоду куріння збільшиться до 65% площі пачки з 2024 року.
  • Вимога надавати до Держпродспоживслужби інформацію про інгредієнти, що містяться у тютюнових виробах (з 1 червня 2022 року).
  • Запровадження медичних попереджень споживачів на електронних сигаретах та рідинах, вимоги до упакування електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, медичних попереджень споживачів та вимоги до упакування трав’яних виробів для куріння, а також медичних попереджень споживачів бездимних тютюнових виробів (з 1 червня 2022 року).
  • Повна заборона реклами та стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет, а також тютюнових виробів (з 11 липня 2023 року).

"Маркування пачок з тютюновими виробами – одна з ефективних складових у сфері боротьби з тютюнопалінням", - зазначили в уряді.

Нове оформлення пачок цигарок, фото Кабмін
Нове оформлення пачок цигарок, фото Кабмін

Нове оформлення пачок цигарок, фото Кабмін
Нове оформлення пачок цигарок, фото Кабмін

Нагадаємо, депутати хочуть стежити за покупцями валюти: за долари доведеться відповідати

Раніше ми писали про те, що українцям масово скасовують виплати через порушення

Як повідомляв Знай.ua, пенсіонерам готують підвищення виплат, але деяким їх можуть урізати: кому не пощастить