Нещодавно воєнний стан в Україні продовжили, а разом з тим триватиме й мобілізація.

Попри те, що видача повісток та загальна мобілізація в Україні триває не місяць й навіть не півроку, питань до проведення цих процедур немало. Про те як діяти, коли вам видали повістку або мобілізують не за місцем прописки, розповіли юристи в коментарі "Фокус".

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Військовий юрист Олег Леонтьєв розповів, що протягом воєнного стану, військовозобов'язані чоловіки мають знаходитися на обліку за місцем своєї реєстрації. Таке правило діє для всіх. Якщо особа змінює місце проживання, то в неї є тиждень щоб стати на облік в військомат за новим місцем.

Чи можуть видати повістку не за місцем реєстрації

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

За словами Леонтьєва це цілком можливо. Відповідну постанову Кабінет Міністрів ухвалив ще 7 квітня 2023 року. За новими правилами видачі повістки, отримати їх можна незалежно від місця реєстрації та міста, де взято громадянина на військовий облік.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Як уникнути конфлікту з працівниками ТЦК

Військовозобов'язаним чоловікам потрібно носити з собою військово-облікові документи, зокрема такі, які дають право на відстрочку від служби (за наявності таких). Окрім цього краще мати контактні дані ТЦК, де перебуває чоловік на обліку. Так можна швидше з'ясувати всі подробиці. Якщо військовозобов'язаний пройшов ВЛК раніше, то він має право не проходити комісію повторно.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, закують в кайданки та відвезуть до ТЦК? Чи можуть патрульні затримувати ухилянтів

Раніше портал Знай інформував, рекрутингу до ЗСУ та повістки: як це вплине на процес мобілізації в Україні

Також наш портал повідомляв, замість мобілізації умовний термін? У ТЦК відповіли на популярне питання українців