Міністерство освіти та науки готує масштабну реформу освіти. У відомстві вважають, що кількість ВНЗ в Україні варто зменшити, через погану демографічну ситуацію.

Про це повідомив заступник Міністра освіти Михайло Винницький в ефірі Радіо Культура. За його словами, зараз в Україні 170 державних ВНЗ.

Харківський університет, фото: вільне джерело
Харківський університет, фото: вільне джерело

Частина з них має структурні підрозділи, які територіально знаходяться окремо від основної філії. До того ж у нас в країні нараховується 85 приватних вищих навчальних закладів. За словами чиновника, ця система є достатньо "роздутою". Наша демографія не може підтримати таку кількість закладів вищої освіти. Близько 15 років тому середня кількість студентів на один ВНЗ становила 6,5 тисяч, зараз же ця цифра – 3,5 тисячі.

При цьому Міністерство освіти вже розробило систему модернізації освіти. Якщо це ухвалять, тоді вищих навчальних закладів стане набагато менше. Частина регіональних філій буде приєднана до інших вишів, які знаходяться у тому ж населеному пункті. Кількість викладачів від цього не зменшиться. За словами Вінницького, буде зменшена кількість годин на навчання, натомість збільшиться кількість годин на заняття наукою.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Студенти. Фото: Youtube
Студенти. Фото: Youtube

Але якщо, наприклад у одному Виші буде замало студентів, тоді логічний висновок – там працює занадто багато людей. Тоді будуть застосовуватися лояльні зміни, людей не будуть звільняти просто так.

У кожному ВНЗ будуть робитися поступові зміни, які призведуть систему до повної еволюції та модернізації.

Нагадаємо, портал Знай інформував, як оскаржити рішення військово-лікарської комісії: важлива інструкція

Раніше на порталі Знай повідомлялося, кому можна буде перетнути кордон: в МОН вже дали пояснення

Також, наш портал інформував, нові стипендії: життя українських студентів може покращитись у 2024 році