На початку повномасштабного вторгнення українці йшли захищати нашу країну цілими сім'ями, а тому не рідко можна зустріти в одному підрозділі батька, сина, хрещеного та інш.

Мобілізація в Україні, фото protocol
Мобілізація в Україні, фото protocol

Однак на другий рік війни, коли війна прийшла майже у кожен дім, багатьох наших громадян цікавить питання, а чи взагалі законно мобілізувати чоловіка, який є обмежено придатним, а його син вже несе службу у лавах ЗСУ.

Розібратися із цим питання допоміг юрист Ігор Ясько для Новини.LIVE.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Він пояснив те, що якщо серед підстав для відстрочки в чоловіка є лише служба повнолітнього сина та обмежена придатність, то його мають призвати, адже ні в якому законі не закріплено кількість членів родини, яких можна мобілізувати.

Яськов додав, про те, що таким чином можуть мобілізувати всіх придатних повнолітніх членів родини.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Однак, є винятки:

  • мобілізації не підлягають з однієї родини жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час війни з РФ.
  • не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) та чоловіка чи дружину, які проходять військову службу.

Юрист пояснив, що у військовий час не існує поняття обмежено приданий, адже таких чоловіків можуть мобілізувати із певними обмеженнями.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Українці, які мають певні проблеми із здоров'ям будуть виконувати свої служюові обов'язки не на передовій, а частинах забезпечення, ТЦК, певних військових установах, організаціях чи навчальних закладах.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, витягли прямо з робочого місця: натовп військкомів мобілізував паркувальника зі стільця.

Також наш портал інформував, можна не з'являтися в ТЦК після отримання повістки: список законних причин неявки військовозобов'язаного.

Крім того, ми писали, поліція затримує українців на вимогу ТЦК через розшук: адвокат відповів, чи це законно.