Як діяти покупцю, якщо він випадково пошкодив чи розбив товар у магазині. Інструкцією поділилися на facebook-сторінці Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Випадково розбили чи пошкодили товар у супермаркеті – не поспішайте вичитувати купюри. Відповідно до ст. 323 Цивільного кодексу України ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом. Втім, є певні нюанси.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Якщо адміністрація магазину вимагає оплати за пошкоджений товар, необхідно з'ясувати, хто винен у його псуванні. Наприклад, якщо товар зберігався в неналежних умовах, наприклад на полицях без бортиків або в проходах між рядами, то відповідальність на адміністрації.

Хоч би як склалася ситуація, покупець ні платити за товар дома. Тільки суд може встановити провину покупця і чи має він платити.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

"Перш за все необхідно вимагати складання акту про нанесення шкоди та надання доказів того, що саме покупець винен у пошкодженні товару. Це можуть бути записи з камер відеоспостереження, показання свідків тощо. Цей акт потрібно передати до суду, який розбиратиметься в ситуації", - йдеться у повідомленні.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Якщо охорона супермаркету не випускає покупця без оплати за пошкоджений товар, то людина може викликати поліцію. Відповідно до ст. 19 Закону України "Про захист прав споживачів" адміністрація або охорона магазину не може затримувати людину та вимагати оплати.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, небезпечні сливи можуть бути в супермаркетах: у сушених фруктах виявили пестициди.

Також наш портал інформував, сезон мандаринів у розпалі: як вибрати стиглий та солодкий фрукт на полицях магазину.

Крім того, ми писали, перестаньте купувати кондитерку та ковбаси: українців суворо попередили.