В Україні настає термін обмеженої можливості для обміну російських та білоруських рублів в українських банках. Згідно з інформацією, до 31 грудня 2024 року клієнти компаній та фізичні особи мають право здійснити обмін або продаж даних валют у безготівковій формі.

Однак це дозволяється робити тільки через банки РФ і Білорусі, які не включені до списків санкцій.

Причини такої ініціативи пов'язані з бажанням українців спростити та прискорити процес позбавлення російських та білоруських рублів, які перебували в обігу до початку військових дій.

Рублі, скріншот: YouTube
Рублі, скріншот: YouTube

Міністерство фінансівзапитало дані Національного банку, з'ясувавши поточну ситуацію із залишками в рублях на рахунках. За останніми даними, на 22 листопада 2023 року українські юридичні особи мали близько 1 742 млн. гривень еквівалента в російських рублях, а фізичні особи – близько 141 млн гривень.

Популярні новини зараз
Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Білоруські рублі, у свою чергу, були в обсязі 2 млн гривень для юридичних осіб та 55 гривень для фізичних осіб.

Однак, варто зазначити, що ні фізичні особи, ні компанії не зможуть внести цю готівку на свої рахунки для подальшого безготівкового обміну згідно із законопроектом №9422, який очікує на підпис Президента.

Злиті дані клієнтів банку
Злиті дані клієнтів банку

Це означає, що обмін валюти буде можливим лише у безготівковій формі коштів, що вже є на рахунках клієнтів.

За словами фінансового аналітика Василя Невмержицького, українці отримали шанс позбутися рублів, проте обмін підлягатиме лише сумам, які вже перебували в українських банках.

Поки що неясно, які з українських банків зможуть і захочуть провести подібні операції з огляду на те, що деякі структури закрили свої коррахунки в Росії та Білорусі.

Раніше ми писали про те, що можна отримати до 5100 гривень штрафу: українців попередили напередодні Новорічних свят

Як повідомляв Знай.ua, доколи чекати на обстріл – Повітряні сили попередили

Також портал Знай.ua писав, що "Укрпошта" порадує українців знижкою на оплату комуналки: скористатися можна до Нового року