Відмова від мобілізації може згодом каратися суворіше, ніж просто адміністративною відповідальністю.

Про це розповів Євген Дикий – політичний аналітик та ветеран АТО. Він вважає, що варто криміналізувати ухилення від військової служби та встановити чіткі строки служби по мобілізації. Про це чоловік розповів в інтерв'ю для ТСН.

Євген Дикий
Євген Дикий

За його думкою, існує два ключових моменти, які можуть вплинути на мобілізацію.

Демобілізація

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Перший з них – демобілізація. Він згадав, як на початку війни всі йшли в армію з бойовим духом і бажанням перемогти. Багато у чому такий бойовий дух був через те, що мобілізовані не задумувались про часові рамки служби. Тоді ці питання ніхто не ставив, а зараз виявилось з'явилось дві касти у суспільстві. Одні надягнули військову форму і здається що назавжди, а інші просто розслабились у тилу, адже військові ще є. Цей рік став таким "розслаблюючим" саме тому, що ті, хто знаходиться на фронті чудово роблять свою роботу. Так дуже легко "вірити в ЗСУ", адже ЗСУ наразі не ми, і тому ця мантра заспокоює суспільство.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Кримінальна відповідальність за ухилення

За словами Дикого, тим хто віддав величезний шмат життя та здоров'я на фронті з 2022 року вже пора додому. А для цього їм треба знайти заміну. Але ті хто будуть йти туди мають знати, що повернуться, адже повинен бути встановлений граничний строк служби.

Другий момент – необхідність криміналізації ухилення від мобілізації. Тобто, якщо людина не стоїть на обліку в ТЦК за це має бути кримінальна відповідальність. Ці два критичні моменти можуть визначити все. Тому цю дірку у законі варто заповнити.

Нагадаємо, портал Знай інформував, відсидітися не вийде ні в кого: в ТЦК попередили, хто перший в черзі до армії

Раніше на порталі Знай повідомлялося, ТЦК не поспішають в елітні "тренажерки": блогер підказав, де шукати мажорних ухилянтів

Також, наш портал інформував, молодики вирішили помститися ТЦК за облави у спортзалах: конфлікт переріс у бійку