В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час виїзд закордон чоловіків призивного віку обмежений. Однак іноді на кордоні трапляються конфліктні ситуації, коли митники не випускають 17-річних юнаків.

Про те чи це законно, розповів адвокат Володимир Крекотень.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Спеціаліст розповів, що сімнадцятирічні хлопці мають безумовне право на безперешкодний перетин державного кордону під час воєнного стану, незалежно від того, скільки часу залишилося до вісімнадцяти.

Адвокат зазначив, що зараз у Раді відсутні будь-які ініціативи, для того щоб знизити вік з якого чоловіки мають можливість виїжджати з країни.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

При цьому прикордонники не мають права розвернути на кордоні, якщо 17-річний юнак перебуває на військовому обліку.

"Якщо прикордонник відмовляє у перетині кордону хлопцю, який не досяг 18-ти років, така відмова є незаконною і має бути оскаржена", - пояснює юрист.

При перетині кордону також варто враховувати коли вам виповниться 18 років, адже якщо це буде тиждень до дня народження, то в такому випадку оскаржувати немає сенсу, адже час оскарження забере ці лічені дні.

український кордон
український кордон

Тож якщо вашій дитині відмовили у перетині кордону до 18 років, це є приводом звернутися до фахівців та оскаржити рішення прикордонників у суді.

Нагадаємо, окупанти можуть піти на Київ:розвідник зробив тривожну заяву

Як повідомляв "Знай.uа", знайдено рай для ухилістів, туди стоять черги, а військкоми забули дорогу

Знай.uа писав, чи можуть вам виписати повістку прям