У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Євстратія Севастійського, а також Євгена, Оксентія, Ореста та Мардарія.

Інші назви свята: "Євстрат - сонечко рад", "Дарій", "Мардарій", "Відьмині посиденьки".

Святий Євстратій, фото: Русская Икона
Святий Євстратій, фото: Русская Икона

Відьминими посиденьками цей день називали, бо є повір'я, що саме на Євстратію відьми та інші темні сили збираються разом, щоб вирішити, як краще знищити Сонце.

Вірили також, що відьми можуть обернутися старою жінкою з сивим розпатланим волоссям і худими довгими руками або кобилою, кішкою, собакою, безрогою коровою, змією. Можуть вони перетворитися також на копицю сіна, голки або нитки. Тому краще не спілкуватися з незнайомими створіннями, не торкатися ні до чого зайвого, бо тоді опинитеся в обіймах відьми, з яких уже не виберетеся. І звичайно не впускайте в будинок незнайомих людей.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Відьма, фото: Вікіпедія
Відьма, фото: Вікіпедія

На Русі намагалися дізнатися, де саме відбувається зустріч відьом, і дивилися на дим пічної труби. Якщо в якомусь будинку він клубочиться і шумить, то саме в ньому й зібралися чаклунки. Щоб захиститися від цієї нечисті, яка дуже любить літати на мітлах, потрібно з ранку перекинути пічний хват або перевернути заслінку на печі в інший бік. Це допоможе захистити будинок, сім'ю та тварин від відьомих витівок у вигляді псування, неврожаю та хвороб.

Обов'язково потрібно сховати подалі віник, щоб його ніхто не знайшов. Є повір'я, що відьма не може померти, доки не передасть комусь свій дар. Мало було бажаючих його отримати, тож чорні маги ходили по хатах і крали віники, посуд та все те, чим часто користуються люди. Ці речі вони замовляли та повертали назад. Варто торкнутися такого предмета і сила темної відьми перейде до цієї людини.

Віник, фото: ukr.media
Віник, фото: ukr.media

Саме тому не можна залишати нічого на вулиці і потрібно щільно зачинити двері та вікна. Якщо у вас щось пропало, а в цей день різко знайшлося, то не чіпайте цей предмет голими руками. Потрібно використовувати щільну чорну тканину, яку потім потрібно спалити разом із цим предметом. Багаття збудуйте з дубових полін.

А ще по погоді у цей день можна дізнатися, яким буде січень, а наступних 11 днів – на майбутні 11 місяців.

Прибирання снігу, скріншот: YouTube
Прибирання снігу, скріншот: YouTube

Що не можна робити 13 грудня

Не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти та рибу, оскільки триває Різдвяний піст. Також заборонені галасливі багатолюдні гуляння та зловживання алкоголем.

Цього дня суворо заборонено лаятись матом, інакше залучите негатив у своє життя.

Не можна випускати на вулицю без нагляду худобу, інакше тваринам може нашкодити нечисть.

Не варто скаржитися на долю, хвороби та проблеми цього дня, щоб ситуація не погіршилася.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.