У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Трифона Печенгського, який жив на Кольському півострові у 16 ​​столітті.

Також, у православному календарі – день пам'яті святителя Стефана. Святий Стефан був одним із перших християнських мучеників, забитих камінням за проповіді про Ісуса Христа. Інші назви свята: "Трифон", "Зоря в рукавицях" "Стефан".

Свята 28 грудня, фото: Азбука веры
Свята 28 грудня, фото: Азбука веры

Наші пращури вважали, що святий Трифон - захисник мореплавців. Тому ті, чиї професії пов'язані з морем, мають рано-вранці піти в храм і купити три свічки. Першу слід поставити преподобному Трифону, другу ставлять за упокій тих, хто помер у морі, а третю – за своє здоров'я. Вважається, що якщо це зробити, то Трифон весь рік оберігатиме від бід.

Є також повір'я, що сонце шле на землю своїх дітей - промінчики. Вони повинні розлякати нечисть, що вилізла. Але вони ще не дуже сильні, тому люди їм допомагали. Для цього проводили ритуал, коли розтоплювали спочатку пекти осиновими дровами до сходу сонця, а потім цими вугіллячками закидали двір зі словами: Золоті вугілля і сонячні промінчики разом зібралися, злі духи з мого будинку забралися" . За прикметою, після такого ритуалу ніяка темна сила не наважиться зайти у двір і навіть якщо влаштовує прокази, то за брамою.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

Зоря, фото: Вікіпедія
Зоря, фото: Вікіпедія

Ранкову та вечірню зорю вважали сестрами Сонця. Ранкова зустрічає, садить у колісницю з білими кіньми. А вечірня проводжає та забирає коней. У спальні обидві зорі вкривають рожевим покривалом. До них звертаються за допомогою, щоб вони та людину укутали таким покривалом та захистили від проблем та різних бід. Тож якщо побачите червону заграву на небі у цей день, слід провести один простий обряд. Встаньте навпроти зорі, розкажіть пошепки про свої проблеми, а потім тричі перехреститеся, йдіть додому, ні з ким не розмовляйте дорогою. В іншому випадку, зоря слухатиме вашу розмову, а про прохання забуде.

Вечірню зорю цього дня просять зупинити кровотечу та загоєти рани. До неї потрібно стати обличчям, потерти рану за годинниковою стрілкою і сказати: Зоря-зірниця, ти прекрасна дівчина, чари володієш, кровотечу зупиняєш. І мені допоможи, рану мою заживи. Щоб кришка з неї не лилася, а скоринкою взялася. Амінь". Потім рану потрібно три рази обмити святою водою і піти, не дивлячись на зорю.

Українці, собор, фото: Знай.ua
Українці, собор, фото: Знай.ua

Що не можна робити 15 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • злитися на когось, поганословити і сваритися;
  • влаштовувати пишні застілля, порушувати інші правила посту;
  • полювати чи ловити рибу.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то в цей день погода буде поганою. Щоб зміцнити його, потрібно, навпаки, зберігати бадьорість та гарний настрій.

Також триває і Різдвяний піст, у який також є свої суворі заборони.

Різдвяний піст, фото з вільних джерел
Різдвяний піст, фото з вільних джерел

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна їсти.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.